Ga naar de inhoud
Grotere pixels

'iPhone 14 Pro krijgt veel grotere sensor voor ultragroothoekcamera'

iPhone 13 Pro Beeld © Getty

De iPhone 14 Pro krijgt een verbeterde camera. Naast de eerder voorspelde grote hoofdcamera is er nu ook sprake van een verbeterde ultragroothoekcamera.

De iPhone 14 Pro krijgt een camerasensor met pixels van 1,4 micron groot, meldt de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo. Hij heeft door contacten onder toeleveranciers vaak al eerder informatie over aanstaande Apple-producten.

De pixels van de ultragroothoeksensor bij vorige Pro-modellen van de iPhone zijn 1,0 micron groot. Met een 12-megapixel resolutie is dat goed voor een sensorformaat van 12,2 vierkante millimeter. Als Apple dezelfde resolutie aanhoudt, wordt het formaat van de sensor bijna verdubbeld tot 23,9 millimeter. Het is nog niet zeker of de ultragroothoekcamera van de iPhone 14 Pro inderdaad 12 megapixel is, maar het is wel een resolutie die Apple al sinds de iPhone 6S gebruikt.

Apple
Lees ook:
Apple kondigt iPhone 14 woensdag aan

Hoofdcamera naar 48 megapixels

Voor de groothoekcamera, ook wel de standaardcamera van de iPhone, zou Apple dit jaar overstappen naar 48 megapixels, zei Kuo eerder. Bij weinig licht wordt de informatie van de camerasensor dan samengevoegd, en daalt de resolutie naar 12-megapixels. Die techniek heet pixel-binning en wordt op Android-toestellen al enkele jaren toegepast.

De ultragroothoeklens van de iPhone is sinds vorig jaar ook verantwoordelijk voor macro-foto's, waarbij beelden heel dicht op het onderwerp kunnen worden gemaakt. Android-toestellen hadden die functie al langer, maar gebruikten daar een losse camera met meestal vrij lage resolutie voor.

Apple-event op 7 september

De iPhone 14-reeks wordt hoogstwaarschijnlijk volgende week woensdag onthuld. Apple houdt dan een groot media-evenement. Opnieuw worden vier iPhones verwacht, maar het mini-model zou geschrapt zijn. Nu worden de iPhone 14 en 14 Pro verwacht met 6,1 inch scherm en de iPhone 14 Max en 14 Pro Max met 6,7 inch scherm.

Alle geruchten over de iPhone 14:

10:10
Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook