Ga naar de inhoud
Twitter onder Musk

Twitter-oprichter heeft spijt dat Twitter een bedrijf is

Twitteroprichter Jack Dorsey. Beeld © AFP

Twitter-oprichter Jack Dorsey heeft er achteraf gezien spijt van dat Twitter een bedrijf is geworden. Hij had liever gezien dat de dienst een 'open protocol' was geworden.

Dorsey doet die uitspraak op Twitter, nadat een gebruiker hem vroeg of Twitter is geworden wat Dorsey ervan verwacht had. "Het grootste probleem en mijn grootste spijt is dat het een bedrijf is geworden", zegt Dorsey.

Twitter werd in 2006 door Dorsey opgericht. In 2013 ging het naar de beurs, iets waar Dorsey nu de vruchten van plukt met een geschat vermogen van tussen de 5 en 7,5 miljard dollar. Maar achteraf gezien had Dorsey liever gezien dat Twitter "een protocol" was geworden.

"Dat kan niet het eigendom zijn van een staat of een bedrijf", schrijft Dorsey. "Dat wordt me met de dag duidelijker." Dorsey wijst op internetprotocollen als HTTP en HTML en op de cryptomunt bitcoin om zijn punt kracht bij te zetten.

Klokkenluider:
Lees ook:
Klokkenluider: 'Twitter verzweeg grote veiligheidsproblemen'

Overname veranderde in een strijd

Twitter is al maanden verwikkeld in een overnameconflict met miljardair Elon Musk. Die heeft 44 miljard dollar op Twitter geboden, maar krabbelde later terug wegens zorgen over het aantal nepgebruikers. Volgens Twitter is dat onterecht: Musk zou enorme haast hebben gehad met de overname en daarom de normale controle van feiten en cijfers hebben overgeslagen.

De rechter moet gaan beslissen wat er met die overname gebeurt. De rechtszaak start in oktober.

Twitter-oprichter
Lees ook
Twitter-oprichter Jack Dorsey heeft spijt van rol in centralisering internet

'Openbaar dorpsplein'

Twitter is met ruim 200 miljoen dagelijks actieve gebruikers een stuk kleiner dan andere sociale media. Toch heeft het platform een grote culturele factor als het gaat om de verspreiding van nieuws en opinie. Politici en nieuwsmedia gebruiken Twitter vaak om hun boodschap naar buiten te brengen.

Musk noemde Twitter tijdens zijn bod een "openbaar dorpsplein" waar mensen hun meningen delen en bespreken.

Dit
Lees ook:
Dit wil Elon Musk veranderen bij Twitter
Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook