Ga naar de inhoud
Waarschuwingen gingen viral

Instagram reageert op ophef: exacte locatie gebruikers niet te vinden door anderen

Miljoenen Instagram-gebruikers zijn deze week in viral berichten massaal gewaarschuwd dat de app hun 'exacte locatie' vindbaar zou maken voor anderen. Instagram heeft gereageerd dat daar niets van klopt.

Berichten met waarschuwingen aan Instagram-gebruikers dat hun exacte locatie 'sinds de nieuwe update' vindbaar voor anderen zou zijn werden de laatste dagen op grote schaal gedeeld. In de berichten worden gebruikers gewaarschuwf dat hun 'exacte locatie' kan worden gevolgd door mensen die zich bezighouden met oplichting en stalking. Sommige van dit soort posts ontvingen meer dan honderdduizend likes, terwijl ze afkomstig zijn van spamachtige accounts.

Nadat de berichten viral gingen heeft Instagram in meerdere reacties zijn gebruikers gerustgesteld. "We delen je locatie niet met andere mensen. We gebruiken de locatie voor zaken als het bepalen van een locatietag als je die aan een bericht of verhaal toevoegt", aldus Instagram onder een van de viral berichten.

"Net als andere socialmediabedrijven gebruiken we de locatie voor zaken als locatietags en kaartfuncties", schrijft het bedrijf op Twitter. De tweet werd ook gedeeld door Instagram-topman Adam Mosseri. Het sociale netwerk wijst erop dat gebruikers die hun locatie-instellingen willen aanpassen dat moeten doen in de instellingen van hun telefoon.

'Exacte locatie' in instellingen

De viral berichten spelen in op de term 'exacte locatie' die is te vinden in de instellingen van iOS en veel Android-toestellen. In de privacy-instellingen kunnen gebruikers per app wel of geen toestemming geven voor toegang tot hun locatie. Daar staat ook een vinkje bij voor het wel of niet delen van hun 'exacte locatie'.

Als dit uitgevinkt staat, kan de app de locatie 'alleen bij benadering' bepalen. In dat geval wordt bijvoorbeeld geen GPS gebruikt, maar alleen wifi of mobiele netwerken, waardoor de locatiebepaling minder precies werkt. De optie is voor elke app aan of uit te zetten en is niet uniek voor Instagram.  

Instagram
Lees ook:
Instagram wil jonge gebruikers minder gevoelige beelden tonen

Optie in iOS en Android

Apple rolde de optie 'exacte locatie' in 2020 uit bij de update naar iOS 14. Google volgde in 2021 met de toevoeging in Android 12.

De instelling is juist bedoeld om gebruikers meer controle te geven over hoe apps hun locatie kunnen volgen. Bij veel gebruikers staat 'exacte locatie' wel standaard aangevinkt, maar het is makkelijk weer uit te zetten.