Ga naar de inhoud
Apple-auto

Chinese ex-medewerker stal geheime informatie over Apple Car

Een testauto van Apple in 2017

Een Chinese voormalige Apple-medewerker heeft toegegeven bedrijfsgeheimen van Apple te hebben gestolen. Het ging om technische documenten over de zelfrijdende auto waar Apple al jaren aan werkt.

De Chinese ex-programmeur van Apple heeft maandag voor een Amerikaanse rechtbank schuld bekend aan de diefstal van bedrijfsgeheimen. De man werkte bij Apple aan het project voor de ontwikkeling van een zelfrijdende auto.

Volgens de aanklagers had hij onder andere het plan voor een printplaat van de Apple-auto gedownload. Dat deed de man kort nadat hij had gezegd bij het Chinese autobedrijf Xpeng te willen gaan werken. Hij had een last-minute vlucht naar China geboekt, maar werd vlak voor vertrek gearresteerd op het vliegveld van de Californische stad San Jose.

Het vonnis in de zaak volgt in november. Ook een andere Chinese ex-Apple-medewerker wordt beschuldigd van diefstal van bedrijfsgeheimen, maar hij zegt onschuldig te zijn. 

Reactie Xpeng

De Chinese autofabrikant Xpeng stelt op de hoogte te zijn van de zaak, maar zegt er verder niet bij betrokken te zijn. Het bedrijf zegt geen geschil met Apple over de kwestie te hebben. "Xpeng hecht veel waarde aan de bescherming van intellectueel eigendom", aldus de fabrikant in een verklaring. Xpeng is een van de opkomende Chinese automerken en verkoopt sinds vorig jaar ook elektrische auto's in enkele Europese landen.

'Apple
Lees ook
'Apple strikt belangrijke Lamborghini-topman voor elektrische Apple Car'

Autoproject Apple: al jaren problemen

Apple werkt al sinds 2014 aan technologie voor een eigen zelfrijdende auto, waarbij menselijk ingrijpen niet nodig zou zijn en er mogelijk geen wiel of pedalen zijn ingebouwd. Het bedrijf rijdt in VS al jaren rond met allerlei testauto's, maar die hebben nog veel moeite met autonoom rijden.

Daarnaast kampt het autoproject met een constant komen en gaan van managers en topingenieurs. Naar verluidt heeft Apple de afgelopen jaren met meerdere automakers gesproken over een mogelijke samenwerking bij de bouw van het voertuig. Wanneer de Apple Car op de markt kan komen, blijft echter onduidelijk.

Meer grote techbedrijven ontwikkelen zelfrijdende auto's. Zo test Google-zusterbedrijf Waymo in de VS al jaren autonome taxi's, maar dat gaat nog altijd niet probleemloos. De Chinese techreus Xiaomi investeert ook miljarden in de ontwikkeling van een eigen zelfrijdende auto.

Testauto
Lees ook:
Testauto zelfrijdende Apple Car rijdt bijna jogger aan
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter