Ga naar de inhoud
'Maakt 's nachts rijden veiliger'

Ford maakt koplampen die informatie op het wegdek projecteren

Autofabrikant Ford test koplampen die informatie, zoals de maximumsnelheid of navigatie-instructies, op het wegdek projecteren. Dit zou automobilisten helpen hun blik op de weg te houden.

Ford heeft nieuwe koplampen aangekondigd, die niet alleen de weg verlichten maar ook informatie op het wegdek projecteren in een 'hoge resolutie'. Het gaat bijvoorbeeld om pijlen om de route aan te geven, de maximumsnelheid of waarschuwingen voor mist, gladheid of sneeuw. 

Ook kan de technologie de breedte van de auto op de weg projecteren zodat de bestuurder beter kan inschatten of de auto door een opening kan of op een parkeerplek past.

De nieuwe koplampen zorgen er volgens Ford voor dat 'bestuurders hun blik letterlijk op de weg vóór hen kunnen houden'. "Zelfs een snelle blik op het navigatiescherm kan ervoor zorgen dat er minstens tien meter 'blind' wordt gereden. Op een onverlichte weg kan dit ertoe leiden dat je een belangrijk bord of een bocht in de weg mist", aldus Ford.

Fietsers veiliger inhalen

De projectie-koplampen kunnen ook andere weggebruikers helpen, denkt het Amerikaanse bedrijf. Zo kan de bestuurder een baan te zien krijgen die hij moet volgen om fiets op veilige afstand in te halen. Bovendien zou een oversteekplaats getoond kunnen worden 'als bestaande wegmarkeringen minder goed zichtbaar zijn'. 

"Het is mogelijk om veel meer te doen dan alleen maar de weg te verlichten. Zo zou ’s nachts rijden een stuk minder stress opleveren", denkt Ford-topman Lars Junker.

Apple
Lees ook:
Apple vraagt patent aan voor nieuw soort koplamp

Apple-patent

Ford heeft nog niet gezegd wanneer deze nieuwe koplampen in auto's worden ingebouwd. Dat hangt mede af van goedkeuring door overheden. Voorlopig wordt de technologie getest in 'gecontroleerde omgevingen'.

In 2018 vroeg Apple overigens voor een vergelijkbaar concept van koplampen met een projectiefunctie een patent aan en kreeg deze in 2020 toegewezen. Apple werkt al jaren aan allerlei technieken voor auto's, wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot een eigen zelfrijdende auto

Ford
Lees ook:
Ford roept elektrische auto Mustang Mach-E terug om accugevaar
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl