Ga naar de inhoud
Typisch Nederlands

Betaalapp Tikkie 'is going Dutch': Je kunt de rekening nu verdelen

Tikkie Beeld © ANP

Betaalapp Tikkie krijgt een nieuwe functie waarmee je een bedrag met een groep mensen kan verrekenen. Iedereen kan aangeven hoeveel ze hebben betaald en de app berekent vervolgens automatisch hoeveel iedereen aan wie verschuldigd is.

De functie van Tikkie, die Groepie heet, lijkt op de website Wie Betaalt Wat. Ook hier kan iedereen zijn bonnetjes invoeren voor bijvoorbeeld het eten of de drank. De app berekent vervolgens aan wie jij nog iets moet betalen of van wie jij nog geld krijgt. Op deze manier hoef je zelf niet ingewikkeld te doen.

Handig voor vakantie of feestje

ABN AMRO, de bank achter de populair app Tikkie, denkt dat Groepie handig is voor bijvoorbeeld een vakantie met vrienden, avondje stappen of een vrijgezellenfeestje.

De betaalapp wordt nu al vaak voor dat soort zaken gebruikt, merkt de bank aan de omschrijvingen die gebruikers invoeren als ze een betaalverzoek doen.

Dit
Lees ook:
Dit jaar meer dan 100 miljoen Tikkies verstuurd (en dat is een record)

Maar ook ziet ABN AMRO nut van de functie voor langdurende uitgaven, zoals de boodschappen in een studentenhuis.

"We verwachten dat Groepie veel gebruikt gaat worden", zegt Rogier Brinker van Tikkie. "Schakelen tussen verschillende apps of tools voor kostenverrekening is niet nodig. Verrekenen gaat heel eenvoudig met een Tikkie."

8 miljoen actieve gebruikers

De populariteit van Tikkie neemt nog altijd toe. Onlangs werd het aantal van 8 miljoen actieve gebruikers gehaald. In totaal is er voor 16 miljard euro aan betalingen verricht met Tikkie.

Man
Lees ook:
Man opgepakt die 30.000 euro buitmaakte via '1-centmethode'

Geld terugvragen, typisch Nederlands

Geld terugvragen vragen voor kleine bedragen is iets typisch Nederlands. Het splitten van een rekening wordt in het buitenland niet voor niets 'Going Dutch' genoemd.

Er zijn meerdere termen over geld die refereren aan de Nederlandse gierigheid. Zo is de 'Dutch sandwich' een manier om belasting te ontduiken'. Verder staat 'Dutch generosity' voor gierigheid en krijg je de 'Dutch treat' wanneer je achteraf toch nog moet betalen voor een etentje waarvoor je bent uitgenodigd.

Typisch Nederlands

Amerikanen vinden Nederlanders maar krenterig. "In Amerika bestaat er ook wel een betaalapp, maar die is niet voor kleine bedragen. Dat is wel iets typisch Nederlands", zegt de Amerikaans/Nederlandse acteur Greg Shapiro tegen Editie NL.  

"Ik hoorde laatst dat het hier normaal is om een tikkie te sturen van minder dan een euro." Daar kan de Amerikaan niet bij. "Dat heel precies uitrekenen, en voor een klein bedrag, dat ken ik alleen uit Nederland. Dat je meer moet betalen als jij wel een voorgerecht hebt besteld en je tafelgenoot niet."

Ook het terugvragen van benzinekosten is volgens hem echt iets typisch Nederlands. "Tegelijkertijd is het wel zo: alles wordt duurder. Dus zo'n klein bedrag is misschien een beetje belachelijk, maar het is nu wel verstandig."