De strijd om Twitter

Elon Musk stapt zelf ook naar rechter om mislukte overname Twitter

30 juli 2022 12:53 Aangepast: 31 juli 2022 08:02

Elon Musk stapt nu ook zelf naar de rechter vanwege de mislukte overname van Twitter. Hij stelt hierbij onder meer dat Twitter misleidende verklaringen heeft gegeven over het aantal spam-accounts op het sociale medium, zo schrijft de Wall Street Journal op basis van insiders.

Vrijdag zijn volgens de krant bij de rechtbank in Delaware door Musk diverse processtukken ingediend. Die zijn voorlopig niet openbaar, dus het is niet duidelijk wat de klacht van Musk precies inhoudt. Het is niet ongebruikelijk dat tegenvorderingen tegen een beursgenoteerd bedrijf vertrouwelijk worden ingediend.

Er wordt dan eerst gekeken of er gevoelige informatie in staat. Indien dat niet zo is, wordt de claim openbaar.

Ruzie

Twitter en Musk ruziën al langer over de mislukte overname van het bedrijf. Hij zou het bedrijf voor 54,20 dollar per aandeel kopen. Met de deal was 44 miljard dollar gemoeid. Alles leek rond, tot de Tesla-topman zich terugtrok. 

In een verklaring zeiden Musks advocaten dat Twitter niet had gereageerd op 'meerdere verzoeken om informatie' over de nep- en spam-accounts op het platform. Twitter zegt dat deze zogeheten bots maar 5 procent van alle accounts vormen, maar volgens Musk is het aandeel nepaccounts vele malen groter.

Tegenaanval

Twitter spande na het klappen van de deal een rechtszaak aan tegen Musk. Die zaak dient media september. Het bedrijf wil hem aan de afspraken houden. De excentrieke topman heeft nu dus de tegenaanval geopend.

De rechtszaken tussen beide bedrijven worden door media gezien als 'een van de grootste juridische confrontaties in de geschiedenis van Wall Street'. Het proces kan mogelijk ook leiden tot nieuwe onderhandelingen over een overname tegen een lager bedrag.

Ook zou het tot een schikking kunnen komen, waarmee de partijen torenhoge juridische kosten kunnen voorkomen.

Juridische lat

De vraag is of de kwestie over de nepaccounts voldoende is om onder de voorwaarden van de overnameovereenkomst uit te kunnen komen. Juridische experts betwijfelen dat. De rechtbanken in Delaware hebben in het verleden de lat erg hoog gelegd als beoogde kopers van bedrijven hun overnamedeals wilden stopzetten. 

Musk voerde eerder in een brief ook aan dat Twitter zich in de afgelopen tijd niet aan zijn normale bedrijfsvoering heeft gehouden. Het bedrijf stelde een personeelsstop in en ontsloeg belangrijke managers. Musk noemt dat een 'materiële schending' van de overnamedeal.

Of hij dit ook bij de tegenclaim in de rechtszaak aankaart, is nog onbekend.

Aandeelhoudersvergadering

Op 13 september bespreken de aandeelhouders van Twitter ondanks de rechtszaak het overnamebod op een aandeelhoudersvergadering. Dan wordt aan aandeelhouders gevraagd om de voorgestelde vergoeding goed te keuren die Twitter aan bepaalde bestuurders moet betalen als de buy-out door Musk doorgaat.

Het conflict doet de waarde van het Twitter-aandeel geen goed. De waarde staat nu op 41 dollar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van