Ga naar de inhoud
Onderzoek

NASA stuurt twee minihelikopters naar Mars

De ontwikkeling van de Ingenuity-helikopter kostte zo'n 70 miljoen euro. Beeld © NASA

NASA is zo onder de indruk van de resultaten van Marshelikopter Ingenuity dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie nog eens twee helikopters naar de rode planeet stuurt.

De twee helikoptertjes zijn bedoeld als backup voor Marsrover Perseverance, die al enige tijd op Mars is. Perseverance moet namelijk steentjes verzamelen, die over zo'n tien jaar terug naar de aarde worden gestuurd. NASA wil uitgebreider onderzoek kunnen uitvoeren naar het oppervlakte van Mars, met apparatuur die te groot is om naar de planeet toe te sturen.

Ook schrapt NASA het oorspronkelijke plan om een extra rover naar Mars te sturen, schrijft de organisatie gisteren. Er wordt verwacht dat Marsverkenner Perseverance het langer zal uithouden dan eerder gedacht.

De 'Sample Retrieval Lander' zal de helikopters volgens de planning ergens in 2028 op Mars zetten. Daarna kunnen ze worden ingezet om één voor één tubes met monsters op te halen.

Een
Achtergrond
Een jaar later: hoe gaat het met Marsrover Perseverance?

Materiaal rond Mars

Uiteindelijk moet Perseverance deze tubes naar een raket brengen, die de gevonden materialen in een baan om Mars brengt. Die worden vervolgens weer opgepikt door een satelliet met de naam Mars Return Orbiter, die waarschijnlijk rond 2033 weer terug bij de aarde zal zijn. 

Het systeem rond deze satelliet is bedacht door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. 

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook