Ga naar de inhoud
Privacy

Zuckerberg moet getuigen in nieuwe zaak over privacyschandaal

Mark Zuckerberg Beeld © Getty

Mark Zuckerberg, topman van Facebook-moederbedrijf Meta, moet getuigen in een Amerikaanse rechtszaak over het delen van gebruikersgegevens.

Zuckerberg zou hebben bijgedragen aan het lakse toezicht van Facebook op gebruikersgegevens en hebben geholpen bij het opstellen van misleidende privacyovereenkomsten. Zo konden campagnebureau Cambridge Analytica en andere partijen ongeoorloofde toegang krijgen tot gegevens van vele miljoenen Amerikaanse gebruikers.

Hij wordt aangeklaagd voor zijn rol in het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Ook operationeel directeur Sheryl Sandberg moet voor de rechter verschijnen. Voor het verhoor van Zuckerberg en Sandberg is respectievelijk zes en vijf uur gepland. Facebook heeft eerder al miljardenboetes gekregen vanwege meerdere privacy-incidenten.

Zuckerberg
Lees ook
Zuckerberg aangeklaagd voor rol bij privacyschandaal Facebook

Campagne Trump

Cambridge Analytica kreeg in 2014 toegang tot de data van 87 miljoen Facebook-gebruikers, zonder dat zij daar toestemming voor hadden gegeven. De gegevens werden onder andere gebruikt voor gerichte politieke advertenties in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Donald Trump maakte gebruik van Cambridge Analytica om Facebook-gebruikers te 'targeten'.

Aanklager Karl Racine noemde dit 'het grootste privacyschandaal voor consumenten in de geschiedenis van de VS'. Meta heeft eerder over de beweringen van Racine gezegd dat deze 'niet veel meer zijn dan een aanval op het businessmodel van Facebook'.

Dreiging
Lees ook
Dreiging dat Facebook en Instagram offline gaan in EU nog niet van de baan
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl