Ga naar de inhoud
Drone-vervoer op vaste routes

'Drone-snelweg' gaat Engelse steden verbinden

Beeld © Getty

De Britse regering heeft groen licht gegeven voor de aanleg van een zogenaamde 'drone-supersnelweg’. Drones moeten tussen grote steden veilig en autonoom goederen gaan vervoeren.

De Britse regering maakte vandaag bekend omgerekend ruim 14 miljoen euro uit te trekken voor het nieuwe drone-project genaamd Skyway. Er gaan drones vliegen op een traject van in totaal 265 kilometer tussen steden als Oxford, Reading, Cambridge, Coventry en Rugby.

De 'drone-supersnelweg' zal medio 2024 operationeel zijn. De technologie moet botsingen met drones en andere luchtvaartuigen voorkomen.

Sensoren op de grond

Het dronenetwerk werkt met sensoren op de grond die ervoor zorgen dat de drones veilig naar hun bestemmingen vliegen en niet van de route afwijken. Skyway is vooral bedoeld voor het vervoer van goederen. Doordat sensoren op de grond de geleiding van de drones overnemen, hoeven de apparaten zelf minder sensoren en elektronica aan boord te hebben. Daardoor kunnen ze meer laadvermogen krijgen.

Meer
Lees ook:
Meer drones voor nuttige toepassingen de lucht in: 'Veiligheid staat voorop'

Post en medicijnen

In het Skyway-project werken meerdere partijen samen, waaronder telecombedrijf BT en techbedrijf Altitude Angel. Er moeten 29 speciale torens gebouwd worden langs het traject. Ook wordt waar mogelijk gebruik gemaakt van bestaande telefoonmasten. Het systeem is al getest in de buurt van Reading.

Het plan voor de 'drone-supersnelweg' is onderdeel van een pakket investeringen op het gebied van drones en andere luchtvaarttechnologie. De Britse regering investeert daarnaast in drones die post bezorgen op afgelegen locaties, zoals noordelijke Schotse eilanden. Ook wordt er geld gestoken in dronebezorging van medicijnen.

ANWB
Lees ook:
ANWB wil bloed en medicijnen vervoeren met drones: 'Veiliger dan per auto'

Zorgen over geluidsoverlast

Er zijn volgens de BBC ook zorgen over de mogelijke geluidsoverlast door drones. "Als mensen weten dat een drone medische noodhulp kan bieden, zullen ze het geluid eerder accepteren", aldus Simon Jude, hoofddocent aan de Cranfield University, tegen de omroep. "Maar wat als er meerdere drones op dezelfde routes vliegen? In een landelijke omgeving kan dat lawaai veel meer irriteren dan in een stad waar al veel andere geluiden zijn."

Honderden
Lees ook:
Honderden drones gaan post brengen naar Britten op afgelegen plekken
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl