Ga naar de inhoud
Contract niet verlengd

Einde van tijdperk: 'Apple stopt samenwerking met ontwerper Jony Ive'

Apple-ceo Cook (l) en designer Ive (r) Beeld © Anic van Damme / Bright

Apple zou de samenwerking met zijn voormalig hoofd ontwerp Jony Ive helemaal hebben opgezegd. Ive vertrok drie jaar geleden al, maar werkte vanuit zijn nieuwe ontwerpbureau nog met Apple samen.

Ive stond bijna dertig jaar lang aan het hoofd bij Apple als het ging om het ontwerp van apparaten en later ook software. Halverwege 2019 vertrok Ive en richtte zijn eigen ontwerpbureau LoveFrom op. Apple zei toen 'tot ver in de toekomst' met LoveFrom samen te willen werken. Dat voornemen loopt nu af: Apple en LoveFrom werken niet meer samen, zeggen ingewijden tegen The New York Times.

Apple was de eerste klant van LoveFrom, een samenwerking waarmee ruim 100 miljoen dollar gemoeid zou zijn. Volgens de overeenkomst mocht Ive geen werk aannemen dat Apple als concurrerend beschouwde. De afgelopen weken zou een contractverlenging besproken zijn en toen zou zijn besloten niet met elkaar verder te gaan.

Apple
Lees ook:
Apple brengt eerste publieke testversie van iOS 16 uit

'Apple-ontwerpers stapten over naar Ive'

Topmanagers van Apple zouden vraagtekens hebben gezet bij het hoge bedrag dat Apple aan Ive betaalde. Ook zou er groeiende frustratie zijn over ontwerpers die Apple verlieten om bij de firma van Ive aan de slag te gaan. Ive zou op zijn beurt de vrijheid willen om nieuwe cliënten aan te nemen zonder goedkeuring van Apple.

Zowel Ive als Apple wilden tegenover The New York Times niet op de verhalen reageren. Bij het vertrek van Ive gingen er ook al geruchten over een verzuurde verhouding tussen Apple en Ive. Apple-topman Tim Cook noemde dat toen "absurd" en "verstorend wat betreft verhoudingen, beslissingen en gebeurtenissen".

Apple
Lees ook:
Apple kondigt speciale beveiligde modus aan: lockdown mode

Steve Jobs

Ive's firma LoveFrom werkt naast Apple samen met bedrijven als Airbnb en Ferrari. Ive werkt daarnaast op persoonlijke titel voor Sustainable Markets Initiative, een non-profit van de Britse kroonprins Charles.

De Brit Ive werkte sinds 1992 bij Apple. Toen oprichter Steve Jobs in 1997 terugkeerde, startte het duo een vruchtbare samenwerking met producten als de gekleurde iMac, de witte iPod en later producten als de iPhone, iPad, MacBook Air en Apple Watch.

Testauto
Lees ook:
Testauto zelfrijdende Apple Car rijdt bijna jogger aan

Rust zacht, iPod: terugblik op een iconisch product

19:29
Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van