Ga naar de inhoud
Beeld-in-beeld

Picture-in-picture-functie YouTube alleen nog voor betalende gebruikers

Picture-in-picture: video's doorkijken buiten de eigen app.

De picture-in-picture-functie van YouTube wordt in Europa beperkt tot betalende gebruikers. Amerikanen hoeven de portemonnee niet te trekken.

Android en iOS hebben beiden een picture-in-picture-functie. Gebruikers kunnen een video in een app afspelen, de app sluiten en de video speelt dan verder in een klein venstertje terwijl andere apps gebruikt kunnen worden. Populaire apps als Netflix ondersteunen de functie al lang, YouTube blokkeerde die functie jarenlang tot alleen betalende gebruikers. Tot begin dit jaar konden ook sommige niet-betalende YouTube-gebruikers de functie bij wijze van test gebruiken, inmiddels was dat teruggedraaid.

Nu is picture-in-picture weer terug in de YouTube-app maar in Europa alleen voor betalende gebruikers, meldt Google. Wie een YouTube Premium-abonnement heeft, kan nu weer zowel op Android als iOS en iPadOS de picture-in-picture-functie gebruiken.

Onderzoek:
Lees ook:
Onderzoek: YouTubers zorgen voor 7700 extra banen in Nederland

In de VS gaat het anders

In de VS heeft YouTube een andere aanpak. Normale video's kunnen daar door alle gebruikers op Android en iOS in picture-in-picture worden bekeken, met uitzondering van muziekvideo's. Die kunnen alleen door YouTube Premium-abonnees picture-in-picture worden bekeken. Dat heeft met muziekrechten te maken.

Het is niet bekend of en wanneer de picture-in-picture-functie in Europa ook weer beschikbaar wordt voor niet-betalende gebruikers van YouTube.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook