Ga naar de inhoud
Bright Duurtest Week 1

Duurtest Citroën ë-Berlingo: de kennismaking

Vier weken lang rijdt Bright-autotester Rutger met de elektrische variant van de Citroën Berlingo. Deze week maakt hij kennis met het ruimtemonster met batterij.

Rutger Middendorp test auto's in de Bright Duurtest. Volg ook ons YouTubekanaal

De Citroën Berlingo is stiekem de Volkswagen Kever van de afgelopen 15 jaar. Goedkoper dan menige kleine auto en ruim genoeg voor al je hobby’s. Een auto die je de optie geeft om naast drie passagiers nog een rubberboot met roeispanen mee te nemen. Om een vriendinnetje dat bij je kind is komen spelen met fiets en al thuis af te zetten. Een auto die je absurd veel praktisch nut per euro geeft.

Daarmee komen we meteen bij mijn haat-liefdeverhouding met de Berlingo. Wie rijdt deze auto? Mensen met een weefgetouw. Vrouwen met veel te veel visspullen. Kerels die te weinig ruimte in hun schuurtje hebben en de auto als kast gebruiken. Lui die naar Frankrijk gaan met hun De Waard-tent. Gezinnen die hun huisdieren meetellen als ze hun aantal kinderen noemen. Kortom: superleuke mensen waar ik me net niet thuis bij voel.

Niet mooi

Filosofisch ben ik een groot voorstander van het idee van een auto als gebruiksvoorwerp. Als ik voor 10 euro een klein sportief koekenpannetje kan kopen en voor hetzelfde bedrag ook een grote saaie waar ik vier eieren tegelijk in kan bakken, dan koop ik die laatste. Ik zou dus Team Berlingo moeten zijn. Maar een gevoel van (vermoedelijk misplaatste) trots ziet mijzelf niet als Berlingo-rijder. Door een gebrek aan hobby’s, te weinig visspullen en een behoefte aan esthetiek. De Berlingo is niet lelijk, de Berlingo is ook niet mooi.

50 kWh-accu

Tot zeer recent had ik het excuus dat de Berlingo niet elektrisch te verkrijgen was, maar de auto die nu op mijn oprit niet mooi en niet lelijk staat te zijn heeft een 50 kWh-accu in de bodem en zoeft geruisloos voort.

De komende vier weken ga ik 'all-in'. Ik heb mijn rubberboot al achterin gelegd, junior heeft een plek gevonden voor 46 Donald Duckjes en ik heb zelfs al met 6 mensen een tripje van Winsum naar Hilversum gemaakt. We gaan wat meemaken de komende weken. 

Rutger Middendorp test auto's in de Bright Duurtest. Volg ook ons YouTubekanaal

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl