Ga naar de inhoud
Audiotechnologie

Netflix voegt ruimtelijke audio toe aan series als Stranger Things

Netflix

Kijk je Netflix met een koptelefoon op of luister je via je stereospeakers? Vanaf vandaag biedt Netflix gratis een 'upgrade' naar ruimtelijke audio aan in een aantal van zijn eigen series, zoals Stranger Things.

Je hoeft geen speciale surround sound-speakers te hebben om gebruik te maken van deze nieuwe 'Ambeo'-methode. Netflix gebruikt technologie van Sennheiser om het geluid zo aan te passen dat het klinkt alsof het uit de hele ruimte om je heen komt.

Netflix-abonnees die normaal gebruik maken van stereogeluid, krijgen automatisch de nieuwe Ambeo-audio te horen in een aantal series. Het gaat in ieder geval om het vierde seizoen van Stranger Things, The Witcher, en Red Notice.

Ambeo combineert de bestaande audio met surround sound en Dolby Atmos-geluid om wat Netflix een 'meer immersieve' ervaring noemt te creëren. De oorspronkelijke makers van de series behouden gewoon hun controle over het geluid, aldus Sennheiser.

Netflix
Investeringen
Netflix en Disney binnenkort verplicht tot investeren in Nederlandse films en series

Ruimtelijke audio steeds populairder

Ruimtelijke audio is de afgelopen jaren steeds meer in trek. Veel headphones en oortjes zoals AirPods bieden ondersteuning voor dergelijke 3D-geluidservaringen. Zonder oortjes heb je nog vaak speciale speakers nodig om deze audio-ervaring te krijgen.

Het blijft sowieso de vraag in hoeverre gewone stereospeakers ruimtelijke audio kan produceren die daadwerkelijk iets toevoegt aan een film of serie. Voor Netflix-abonnees die nieuwsgierig zijn naar het antwoord, is de optie vanaf vandaag te proberen.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook