Machtspositie

VK start onderzoek naar machtsmisbruik Amazon

06 juli 2022 20:32 Aangepast: 06 juli 2022 20:36
Amazon Prime Beeld © Getty

Het Verenigd Koninkrijk gaat onderzoeken of Amazon misbruik maakt van zijn machtspositie. Het land volgt hiermee in de voetsporen van een EU-onderzoek.

De Competition and Markets Authority (CMA) zegt te willen onderzoeken of Amazon ook in het Verenigd Koninkrijk een dominante machtspositie heeft. Is dat zo, dan wil CMA weten of het bedrijf misbruik maakt van die positie door zijn eigen verkoopkanalen voor te trekken.

Amazon verkoopt niet alleen eigen goederen, maar biedt ook ruimte aan andere verkopers om via zijn handelsplatform geld te verdienen. Volgens veel onderzoek, zoals recent van techsite The Markup, plaatst de techgigant zijn eigen waren structureel hoger in zoekresultaten dan die van andere verkopers.

De Europese Commissie doet onder andere daarom al jaren onderzoek naar Amazon. Dat onderzoek zou mogelijk binnenkort op zijn einde lopen: volgens Politico sturen de twee partijen aan op een schikking. Amazon zou dan aanpassingen moeten doen om een boete te voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Toezichthouders

Amazon zwicht voor druk EU: opzeggen Prime-abonnement in twee klikken

VK kan nu zelf Amazon aanpakken

Terwijl het Verenigd Koninkrijk nog lid was van de Europese Unie, moest het land wachten op de uitslag van het EU-onderzoek. Nu kan de Britse overheid echter zelf achter Amazon aan gaan.

CMA wil onder andere weten hoe Amazon data van andere verkopers gebruikt, op welke manier het bedrijf de rangschikking in de zoekresultaten tot stand brengt, en welke goederen onder de merknaam Prime verkocht mag worden. Gebruikers met een Prime-abonnement krijgen dit soort goederen bijvoorbeeld goedkoper of gratis thuisbezorgd.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van