Ga naar de inhoud
Drukte in binnenstad meten via wifi

Enschede vecht boete over wifi-tracking aan bij de rechter

Beeld © Getty

De gemeente Enschede stapt naar de rechter om de boete van zes ton die het kreeg van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan te vechten. De boete werd vorig jaar opgelegd vanwege de inzet van wifi-tracking in de binnenstad.

De AP gaf Enschede in april 2021 de boete omdat de gemeente wifi-tracking gebruikte in de binnenstad op een manier die niet was toegestaan. De gemeente is het daar niet mee eens en vecht de boete nu aan bij de rechter, meldt RTV Oost.

Enschede begon in 2017 via sensoren de drukte in de binnenstad te meten. Daarvoor werd een bedrijf ingehuurd dat gebruikmaakte van wifi-signalen. Elke telefoon werd geregistreerd met een unieke code. Door te tellen hoeveel telefoons er op een bepaald moment rond een meetkastje zijn, is de drukte in een gebied te bepalen.

Het over een langere periode bijhouden welke telefoon langs welk meetkastje komt, leidt volgens de AP echter tot het volgen van mensen, terwijl daar geen noodzaak voor is. "Om drukte in de binnenstad te meten, moet een systeem mensen téllen. Niet volgen", aldus de AP. Volgens de toezichthouder werd de privacy van burgers door de gemeente Enschede niet goed gewaarborgd.

"Enschede heeft met de passantentellingen nooit bezoekers in onze binnenstad geïdentificeerd of gevolgd", aldus wethouder Jurgen van Houdt. "Dat wilden wij niet en dat konden wij ook niet. Het feit dat de AP die suggestie wel heeft gewekt in haar boetebesluit en in haar media-uitingen, vindt het college van Enschede zeer kwalijk."

Enschede
Lees ook
Enschede krijgt zes ton boete voor wifi-tracking in binnenstad

'Ernstige overtreding'

Het gemeentebestuur van Enschede vindt ook dat het besluit van de toezichthouder 'niet voldoet aan meerdere beginselen van behoorlijk bestuur, zoals evenredigheid, zorgvuldigheid en gelijkheid'. Ook stelt de gemeente dat er vooraf geen waarschuwing is geweest. Enschede tekende eerder bezwaar aan bij de AP, maar dat werd ongegrond verklaard, vandaar de gang naar de rechter.

Na de boete voor Enschede zijn meerdere Nederlandse steden, waaronder Hengelo, gestopt om via wifi-tracking de drukte in binnensteden te meten.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens heeft Enschede 'een ernstige overtreding' van de privacywet AVG begaan. De AP heeft er 'alle vertrouwen in dat de rechter bevestigt dat deze boete terecht is'. "Het is niet de bedoeling dat iemand kan volgen welke winkel, arts, kerk of moskee we bezoeken. Dat is privé en dat moet privé blijven", zei AP-vicevoorzitter Monique Verdier vorig jaar. 

NS
Lees ook
NS wil wifi-tracking gebruiken voor sneller vinden zitplekken
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl