2,5 keer meer

Meer elektrische scooters en speedpedelecs op de weg, vooral bij ouderen populair

06 juli 2022 02:17 Aangepast: 06 juli 2022 09:42
Elektrische deelscooters in Breda (foto ter illustratie). Beeld © ANP

Er komen in ons land steeds meer speedpedelecs, elektrische scooters of andere bromfietsvoertuigen bij die met de stekker moeten worden opgeladen. In drie jaar tijd zijn er 2,5 keer meer elektrische voertuigen met een bromfietskenteken bijgekomen.

Dat meldt het CBS. Begin 2022 reden er 103.000 elektrische voertuigen met een bromfietskenteken rond, 36 procent meer dan een jaar eerder. Daarmee is de stijging veel groter dan de toename van 7 procent van alle voertuigen met zo'n kenteken, inclusief de niet-elektrische.

Bij ruim de helft van de elektrische bromvoertuigen gaat het om een scooter of brommer die niet harder rijdt dan 25 kilometer per uur. Ook snelle elektrische fietsen komen veel voor. Deze zogenoemde speedpedelecs zijn goed voor een kwart van de elektrische voertuigen met een bromfietskenteken.

Vooral populair bij ouderen

Elektrische scooters, speedpedelecs en dergelijke zijn vooral populair onder vijftigers en zestigers. Het aantal eigenaren van zulke voertuigen van boven de vijftig is in drie jaar bijna verdubbeld.

Bij tieners, twintigers en dertigers is een nog snellere stijging te zien, al gaat het hier om kleinere aantallen. Het aantal elektrische bromfietsvoertuigen steeg het sterkst bij jongeren tot 30 jaar. Begin 2022 hadden zij 54.000 bromfietsvoertuigen in bezit, drie keer zoveel als in 2019.

Sinds 2019 moeten snorscooters in Amsterdam verplicht de rijbaan op. Bij het ingaan van de regel vreesden ze voor hun veiligheid:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore