Mega-datalek

Hackers claimen diefstal van data van 1 miljard Chinezen

05 juli 2022 11:13
Beeld © Getty

Anonieme hackers claimen bij een hack de gegevens van 1 miljard Chinezen te hebben gestolen. De informatie wordt te koop aangeboden.

De data zouden zijn gestolen bij het hacken van een database van de politie van Shanghai. Dat claimen de anonieme hackers op verschillende cybercrime-forums, meldt Bloomberg. De hoeveelheid gestolen data zou ruim 23 terabyte bedragen en daarmee zou het gaan om het grootste datalek ooit in China.

De anonieme hacker, of groep hackers, vraagt 10 bitcoin voor de gestolen data, een kleine 200.000 euro. In de enorme hoeveelheid data staan namen, adressen, geboorteplaatsen, nationale identificatiebewijzen, telefoonnummers en strafzaakinformatie van zo'n 1 miljard Chinezen. De gegevens gaan terug tot 1995. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Universiteit Maastricht krijgt losgeld aan hackers terug met flinke winst

Per ongeluk gelekt

Zhao Changpeng, oprichter en ceo van de populaire crypto-handelsplaats Binance, stelt dat zijn bedrijf ook op de gelekte data is gestuit. Volgens Changpeng lijkt het lek het gevolg van een bericht dat een web-ontwikkelaar van de overheid heeft geschreven op Chinese Software Developer Network.

Op dat forum delen ontwikkelaars ervaring en code. Het bericht van de politie-ontwikkelaar zou per ongeluk logingegevens hebben bevat, waardoor de hackers simpel toegang hebben gekregen tot de database.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Chinese hackers aangeklaagd: ook twee Nederlandse bedrijven gehackt

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van