Ga naar de inhoud
Automatische melding

Navigatie-apps en auto's waarschuwen binnenkort bij naderende hulpdiensten

Archieffoto.

De apps en auto's van zes grote bedrijven geven binnenkort automatisch een melding bij naderende hulpdiensten zoals ambulances. Ook andere gevaren op de weg worden gemeld en de informatie wordt onderling uitgewisseld.

Het gaat om een proef van drie jaar, die door het ministerie van Infrastructuur 'Safety Priority Services (SPS)' wordt genoemd. Apps en auto's van deelnemende bedrijven geven binnenkort een melding als er een voertuig met zwaailicht en sirene nadert. Bestuurders kunnen dan eerder beginnen aan het vrijmaken van de weg. In eerste instantie is de melding er alleen bij ambulances, later dit jaar volgen andere hulpdiensten.

Hyundai, Kia en TomTom

De nieuwe functies komen in de apps of inbouwsystemen van ANWB, Be-Mobile, Hyundai, Inrix, Kia en TomTom. Deelnemende apps en auto's krijgen ook meldingen bij andere gevaarlijke situaties op de weg, zoals spookrijders, obstakels, wegwerkzaamheden, ongelukken, gladheid en de staarten van files. De manier waarop die meldingen worden getoond is met het ministerie afgesproken zodat chauffeurs niet worden afgeleid door de informatie.

Apple
Lees ook:
Apple laat automobilisten via CarPlay voor brandstof betalen

Primeur voor Europa

Nederland is het eerste land in Europa waar een dergelijk systeem wordt uitgerold. Het ministerie sorteert met SPS voor op Europese regelgeving die van 2025 gaat gelden. Tijdens de testperiode kunnen de deelnemende bedrijven ook feedback geven op de kwaliteit van de informatie die via het systeem wordt gedeeld.

Later in het traject wordt ook gekeken of de apps voortaan rekening kunnen houden met 'mogelijk verkeersonveilige situaties' bij het plannen van routes. Zo zouden schoolzones bijvoorbeeld vermijd kunnen worden door routeplanners.

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek naar slim laden auto's in drie Nederlandse steden

'Privacy wordt gewaarborgd'

Tijdens de samenwerking worden de gegevens van de bedrijven gecombineerd met data van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer. De privacy van bestuurders wordt volgens het ministerie gewaarborgd door eerst te vragen of zij hun informatie willen delen. Zo ja, dan wordt die informatie volgens het ministerie geanonimiseerd en via een beveiligde verbinding met de andere partijen gedeeld.

Apps als Flitsmeister geven al langer een melding bij naderende ambulances. Ook hebben veel kaartendiensten al systemen waarmee gebruikers elkaar kunnen waarschuwen voor bijvoorbeeld werkzaamheden of auto's langs de weg.

Audi startte drie jaar geleden op zijn beurt een systeem dat communiceert met verkeerslichten. Chauffeurs in steeds meer Europese landen zien in hun Audi wanneer het licht op groen springt en welke snelheid zij moeten aanhouden voor een 'groene golf'.

Tesla
Lees ook:
Tesla moet auto's terugroepen om probleem met noodoproepsysteem

Nederlandse zonneauto is klaar: is Lightyear het nieuwe Tesla?

08:56
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl