Privacy

Google gaat gevoelige locatiegegevens automatisch verwijderen

02 juli 2022 00:22 Aangepast: 02 juli 2022 00:28

Google belooft voortaan automatisch locatiegegevens van gebruikers die gevoelig kunnen zijn te verwijderen, zoals wanneer iemand een abortuskliniek bezoekt.

Google doet de belofte nadat de laatste dagen zorgen ontstonden over hoe Amerikaanse staten die abortus verbieden hun inwoners mogelijk kunnen vervolgen op basis van dit soort gegevens.

Het gaat niet alleen om abortusklinieken, schrijft Google, maar bijvoorbeeld ook om opvanghuizen voor slachtoffers van huiselijk geweld, verslavingsklinieken of klinieken voor plastische chirurgie. "Bezoeken aan dit soort plekken kunnen bijzonder persoonlijk zijn, daarom kondigen we vandaag aan dat als onze systemen registreren dat gebruikers dit soort plekken bezoeken, het kort daarna uit hun locatiegeschiedenis gewist zal worden."

Google zegt ook dat het bewaren van de locatiegeschiedenis niet automatisch aan staat, maar dat het een optie is waar mensen actief voor kiezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Google schendt privacywet met aanmeldproces voor nieuw account'

Menstruatie-data op Fitbit

Google zegt ook dat gebruikers die hun menstruatiecyclus bijhouden met een Fitbit-apparaat voortaan makkelijker data daarover kunnen verwijderen. Fitbit is een fabrikant van smartwatches en fitnesstrackers die Google vorig jaar overnam.

Fitbit-gebruikers kunnen momenteel hun menstruatielogboeken één voor één verwijderen, maar Google komt met een update waarna gebruikers meerdere logboeken tegelijk kunnen verwijderen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duitse waakhond onderzoekt mogelijk machtsmisbruik Google Maps

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van