Ga naar de inhoud
CO2-uitstoot door Gmail en Docs

Google gaat bedrijven CO2-uitstoot van clouddiensten tonen

Gmail Beeld © SOPA/Getty

Google gaat bedrijven laten zien wat de CO2-uitstoot is voor de clouddiensten die ze bij het techbedrijf afnemen, zoals Gmail, Docs en Drive.

De cloudafdeling van Google gaat de informatie over CO2-verbruik begin volgend jaar delen met klanten die Google Workspace gebruiken. Zij moeten zo meer inzicht krijgen in hun CO2-voetafdruk als gevolg van het gebruik van clouddiensten.

Google gaat niet alleen zijn eigen CO2-uitstoot tonen maar ook die van toeleveranciers van het bedrijf. Volgens Google-topman Justin Keeble moet het ook voor 'niet-technische gebruikers' makkelijk worden om toegang te krijgen tot de emissiegegevens, zodat ze deze bijvoorbeeld in rapportages kunnen gebruiken. "Je hoeft geen expert op het gebied van cloudcomputing te zijn om CO2-uitstootgegevens voor jouw cloudgebruik te bekijken en te exporteren."

Google Workspace is een verzameling clouddiensten die gericht zijn op productiviteit en samenwerken, waaronder Gmail, Drive, Meet, Agenda, Chat en Docs.

Deense
Lees ook
Deense vacaturesite dient klacht tegen Google in bij Europese Commissie

Energieverbruik datacenters

Voor het aanbieden van clouddiensten zijn grote datacenters nodig, die veel energie verbruiken. Volgens Google behoren zijn datacenters tot de zuinigste ter wereld, maar het bedrijf heeft ook jarenlang hernieuwbare energie gekocht om zijn toenemende CO2-uitstoot te compenseren.

Google zegt in 2030 netto geen CO2 meer te willen uitstoten. Voor zijn eigen activiteiten gebruikt het bedrijf al hernieuwbare energie.

Duitse
Lees ook:
Duitse waakhond onderzoekt mogelijk machtsmisbruik Google Maps
Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook