Ga naar de inhoud
Games

Vier op de tien Nederlanders bezit nu een spelcomputer

39 procent van de Nederlanders heeft een spelcomputer in huis. Sony is marktleider met de PlayStation (60 procent) en 53 procent bezit een Nintendo-spelcomputer.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek door Telecompaper onder 1750 Nederlanders. Na Sony en Nintendo volgt de Xbox van Microsoft op grote afstand (23 procent). De Nederlandse top drie komt overeen met de wereldwijde marktaandelen.

Vooral onder Nederlandse jongeren zijn spelcomputers populair. Van de 18-tot-24-jarigen heeft 56 procent een console en bij de groep van 25 tot 35 jaar is dat 59 procent. Nintendo heeft relatief veel oudere gebruikers, zegt Telecompaper. "Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat Nintendo zich vaak wat meer focust op de 'casual' gamer. Daardoor zijn de games van Nintendo vaak wat toegankelijker, wat betekent dat zij meer leeftijdsgroepen kunnen aanspreken."

Xbox-games
Lees ook:
Xbox-games vanaf eind deze maand direct op Samsung-tv's te spelen

Minder dan 20 euro per maand

Onder mensen met een spelcomputer zegt bijna driekwart minder dan 20 euro per maand uit te geven aan games. Dat terwijl nieuwe games los al gauw 60 euro kosten. Bijna eenderde besteedt maandelijks slechts tussen 1 en 20 euro aan games.

Hoeveel Nederlanders een abonnement hebben op een gamestreamingdienst waarmee ze voor een vast bedrag een verzameling games kunnen spelen, zoals Xbox Game Pass, Google Stadia of PlayStation Plus, is nog niet bekend. 

PlayStation
Lees ook:
PlayStation 5 nu 20 miljoen keer verkocht

Tekorten

De fabrikanten van spelcomputers hadden sinds de start van de coronapandemie veel last van de wereldwijde chiptekorten. Daardoor waren onder meer de PlayStation 5 en de Xbox Series X/S lange tijd slecht verkrijgbaar. 

Sony zei onlangs behalve van de coronalockdowns in China ook hinder te ondervinden van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De Nintendo Switch was wereldwijd de afgelopen maanden de meest verkochte spelcomputer.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl