Ga naar de inhoud
Vreemd gesprek

Burgemeester Berlijn gefopt in deepfake-gesprek met 'Klitsjko'

Een deepfake-Klitsjko fopte de Berlijnse burgemeester. Beeld © Senatskanzlei Berlin

Vijftien minuten lang dacht burgemeester Franziska Giffey van Berlijn dat ze aan het videobellen was met haar Oekraïense ambtsgenoot in Kiev, Vitali Klitsjko. In de loop van de conversatie kreeg ze echter het gevoel dat het om een bedrieger ging die gebruikmaakte van 'deepfake'-technologie. Daarop werd het gesprek volgens een Berlijnse woordvoerder verbroken.

"Het eerste kwartier was totaal onopvallend", zegt Giffey's woordvoerder Lisa Frerichs. "De veronderstelde heer Klitsjko vroeg hoe het met de vele Oekraïense vluchtelingen ging, hoe we ermee omgingen, wat de aantallen waren - een volkomen normaal gesprek, zoals we hadden verwacht", vertelt ze over het videogesprek, dat dagen van tevoren gepland was.

Lhbt-optocht en uitkeringen

Maar toen kwamen onderwerpen ter sprake die twijfels opriepen. Zo wilde de man praten over Oekraïners die 'proberen sociale uitkeringen te krijgen in Berlijn'. Ook wilde hij hulp bij het 'terugsturen van Oekraïense mannen naar Oekraïne' en vroeg hij of de Duitse hoofdstad kon adviseren bij het organiseren van een lhbt-optocht in Kiev. "Dat was, met het oog op de oorlog die nog gaande is, behoorlijk vreemd", aldus de woordvoerder. Daarop werd de verbinding verbroken.

De Oekraïense ambassadeur in Duitsland bevestigde later dat Giffey niet met voormalig bokskampioen Klitsjko had gesproken, en er dus waarschijnlijk sprake was van deepfake-technologie. "Het maakt helaas deel uit van de realiteit dat de oorlog met alle middelen wordt gevoerd", twitterde Giffey.

Deze nep-Klitsjko haalde overigens dezelfde stunt uit met de burgemeester van Madrid, José Luis Martínez-Almeida, zo heeft het bestuur van de Spaanse hoofdstad laten weten.

Klitsjko wil alsnog gesprek

Klitsjko zelf heeft tegen de Duitse krant Bild bevestigd dat hij niet met zijn Berlijnse collega heeft gesproken. Hij stelde wel voor dat snel te doen: "En ik heb daarbij geen vertaler nodig", zegt de ex-bokser, die jaren in Duitsland woonde en trainde.

De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Trump
Lees ook:
Trump als Nirvana-baby: AI-kunst van Weird Dall-E is hit op socials