Ga naar de inhoud
Gamemaker

Bungie sleept gamer voor de rechter om valse copyrightclaims

Beeld © Bungie

Destiny-maker Bungie sleept een gamer voor de rechter nadat hij meerdere YouTube-video's offline liet halen door te doen alsof hij voor het bedrijf werkte.

Hij maakte misbruik van zogenoemde DMCA-takedown-systeem. Je kan via zo'n takedown aangeven dat een bepaalde video auteursrechtelijk beschermde beelden of muziek bevat. YouTube vraagt de maker van de video om deze offline te halen. Doet die dat niet, dan krijgt die een 'strike', wat gevolgen kan hebben voor het kanaal.

Het zou gaan om een wraakactie, aldus de aanklacht die nu online te lezen valt en gericht is aan een districtsrechter in de staat Washington. De gamer plaatste in december vorig jaar muziek uit Destiny op YouTube. CSC Global, verantwoordelijk voor het beschermen van het copyright van Bungie, liet de video's offline halen.

Boos besloot de gamer om zelf e-mailadressen aan te maken die leken op die van CSC. Daarmee wist hij het DMCA-systeem van YouTube te foppen. Hij stuurde in totaal 96 takedowns naar verschillende Destiny 2-YouTubers.

Destiny 2 is één van de populairste games van het moment. Volgens schattingen telt het spel zo'n 40 miljoen spelers.

Sony
Overname
Sony neemt Destiny-maker Bungie over voor 3,6 miljard dollar

'Enorme reputatieschade'

"Dat berokkende onze reputatie enorme schade toe", aldus Bungie in de aanklacht. Het bedrijf had zijn fans beloofd dat zij beelden van de game Destiny 2 gewoon op YouTube mogen gebruiken. 

Het kostte Bungie enige tijd, maar het gamemaker achterhaalde uiteindelijk de identiteit van de gamer. "Wij willen met deze zaak demonstreren dat er flinke negatieve gevolgen zullen zijn voor iedereen die onze fans aanvalt", besluit de aanklacht.

Bungie eist in totaal 7,2 miljoen euro voor de verzonden takedowns. Daarnaast wil het bedrijf een nog nader te bepalen bedrag hebben voor de 24 video's die de gamer zelf oorspronkelijk plaatste, en voor de geleden reputatieschade. 

Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter