Niet waterdicht in zwembad en zee

Samsung krijgt miljoenenboete om misleidende reclame waterdichte telefoons

23 juni 2022 17:37 Aangepast: 23 juni 2022 18:03
Een van de reclames waar de rechter naar heeft gekeken. Beeld © Samsung/ACCC

Samsung heeft in Australië een boete van 14 miljoen Australische dollar (9 miljoen euro) gekregen omdat het in reclames insinueerde dat zijn telefoons volledig waterdicht waren.

Het gaat om reclames die Samsung van maart 2016 tot oktober 2018 toonde op sociale media in Australië, meldt de consumententoezichthouder ACCC. Die reclames lieten telefoons zien in zwembaden en de zee, en insinueerden daarmee dat de telefoons daar veilig gebruikt konden worden.

Dat was niet zo: ondanks een IP-certificering voor waterdichtheid, kunnen telefoons niet tegen zout of chloorwater. Samsung heeft toegegeven dat de oplaadpoort van telefoons roest bij blootstelling aan zulk water.

Australische consumenten dienden klachten in bij de ACCC, die naar de rechtbank stapte. De rechter stelde de organisatie in het gelijk en heeft Samsung een boete opgelegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek: marktaandeel iPhone neemt toe in Nederland

Populaire telefoons

De reclames gingen onder andere over de Samsung Galaxy S7, S8 en Note 8. In totaal zijn er in Australië ruim 3,1 miljoen exemplaren verkocht van telefoons met de misleidende reclames. Samsung heeft nog niet gereageerd op de boete.

Het is niet voor het eerst dat een bedrijf moet betalen vanwege misleidende reclame rond waterdichte smartphones. Sony schikte in 2017 een zaak aangespannen door Amerikaanse consumenten met 'waterdichte' telefoons met waterschade. Sinds 2015 raad Sony al af om zijn telefoons onder water te gebruiken, ondanks een certificering voor waterdichtheid.

Miniatuurvoorbeeld
Luister de Bright Podcast

'Doen mensen echt zó lang met hun smartphone?'

Zwemmen met smartphone geen goed idee

Sowieso wordt afgeraden om doorsnee smartphones met zo'n IP-certificering zonder speciale waterdichte hoes onder water te gebruiken. Die certificering is vooral gericht op incidenten, zodat een telefoon bijvoorbeeld niet defect raakt bij een regenbui. Een IPX7-certificaat belooft bijvoorbeeld dat een toestel het een half uur lang volhoudt op een diepte tot 1 meter. Dat is echter alleen in zoet, onbehandeld water en geldt dus niet voor een duik in het zwembad of de zee.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Samsung gaat met nieuwe mobiele chip de strijd aan met Apple'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van