Ga naar de inhoud
Apple AR-bril

Apple-topman hint op komst augmented reality-product

Apple-topman Tim Cook. Beeld © Kena Betancur / AFP

Apple-topman Tim Cook hint weer op de komst van iets groots op het gebied van augmented reality (AR). Er gaan al jaren geruchten dat Apple een AR-bril ontwikkelt.

In gesprek met het Chinese China Daily zegt Cook dat AR-liefhebbers "moeten blijven kijken om te zien wat wij te bieden hebben". Ook stelt Cook dat hij "niet enthousiaster zou kunnen zijn over de kansen op dit vlak".

De toespeling lijkt vaag, maar het gebeurt zelden dat Apple een tipje van de sluier oplicht. Daarmee lijkt de onthulling van Apple's AR-bril dichterbij te komen. Bij AR wordt de echte wereld aangevuld met virtuele objecten, te zien via een scherm of bril.

Cook stelt ondanks zijn enthousiasme over AR dat we nog "in de vroege beginfase" van de evolutie van augmented reality zijn. De Apple-ceo heeft al vaker over AR gesproken, en stelde weleens 'de nummer één fan' van augmented reality te zijn.

Snapchat
Lees ook:
Snapchat loopt voorop met augmented reality: 'Echte wereld verrijken'

Al jaren voorbereidingen

Vijf jaar geleden al noemde Cook augmented reality even belangrijk als de smartphone. Aangezien Apple de meest winstgevende smartphonemaker is, is het logisch dat het bedrijf zich op dat vlak zal begeven. Tot nu toe gebeurt dat mondjesmaat, met AR-apps op iPhones en iPads. Die apparaten zijn de afgelopen jaren voorzien van LiDAR-scanners die de ruimte in kaart kunnen brengen voor meer realistische AR. Dat is wel een voorbereiding op zo'n AR-bril, die pas nut heeft als er al toepassingen voor zijn.

De geruchten over Apple's bril worden ook steeds luider. In mei meldde Bloomberg dat de raad van bestuur van Apple de headset al gezien heeft. In diezelfde maand legde Apple ook het handelsmerk RealityOS vast: vermoedelijk het besturingssysteem voor de bril. Er werd al rekening gehouden met een onthulling op Apple's ontwikkelaarsconferentie WWDC begin deze maand, maar dat bleef uit. Sommige analisten wijzen echter op een onthulling in 2024.

Uitgestorven
Lees ook:
Uitgestorven dieren komen tot leven in augmented reality

Meta toont prototypes AR-brillen

Eerder deze week gaf concurrent Meta al een kijkje in zijn keuken. Het bedrijf maakt al jaren de Quest-brillen voor virtual reality en topman Mark Zuckerberg liet met prototypes zien waar het bedrijf naartoe gaat. Apple gaat zo nooit te werk, en wacht pas met de presentaties totdat het product klaar is voor de verkoop.

Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter