Bright

Hier komen al die neplikes vandaan

13 juni 2017 14:10 Aangepast: 13 juni 2017 15:19

In Thailand zijn drie mannen opgepakt voor het runnen van een zogeheten clickfarm, die met honderden iPhones en 350 duizend simkaarten neplikes verkocht.

Het kopen van nepvolgers en neplikes is big business, vooral voor clickfarms in Azië. In Thailand zijn maandag drie Chinese mannen opgepakt die verdacht werden van het runnen van een frauduleus callcenter. Maar toen de Thaise politie en het leger een inval deden bij de mannen, bleek het om een gigantische clickfarm te gaan.

De mannen hadden 474 iPhones in metalen rekken staan, aangesloten op computers. Ook hadden ze 347.200 ongebruikte Thaise simkaarten in bezit. De mannen werden vanuit China aangestuurd om neplikes en views te genereren, en dingen te delen via populaire Chinese chatdienst WeChat. Daarvoor kregen de mannen per maand 150.000 baht (4.000 euro).

WeChat

De mannen opereerden waarschijnlijk vanuit Thailand omdat het gebruik van mobiele netwerken daar relatief goedkoop zou zijn. WeChat heeft al langer te kampen met dit soort nepcontent. Het netwerk wordt in China gebruik voor veel meer dan berichten alleen, en is in sneltempo uitgegroeid tot belangrijke handelsplaats en sociaal netwerk.

De mannen wordt werken zonder vergunning en visum, het gebruik van ongeregistreerde simkaarten en smokkel ten laste gelegd. Op zonder vergunning werken in Thailand staat een gevangenisstraf tot vijf jaar, een boete van tussen de 20000 en 100.000 baht (525 tot 2600 euro), of beide.

De politie onderzoekt nog hoe de mannen ongemerkt zoveel smartphones het land in konden smokkelen en aan honderdduizenden ongeregistreerde simkaarten konden komen.

Bron: Bright.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore