Ga naar de inhoud
Veel meer jongeren luisteren podcasts

'Grote toename luisteraars naar podcasts in Nederland'

Podcasts zijn dit jaar flink in populariteit gegroeid in Nederland. Het aantal Nederlandse podcastluisteraars lag in mei ongeveer eenderde hoger dan in januari.

In mei luisterden ruim 1,3 miljoen Nederlanders naar podcasts, 340 duizend meer dan in januari. Dat meldt onderzoeksbureau GfK op basis van een online-bereiksonderzoek. In de eerste vijf maanden luisterden volgens GfK meer dan 3 miljoen Nederlanders naar podcasts. 

In de praktijk zijn dit er nog meer, want GfK meet in dit onderzoek niet het aantal podcasts dat is afgespeeld via muziekstreamingdiensten. Spotify is een van de populairste apps voor het luisteren naar podcasts.

Podimo pakt marktaandeel

"Dit jaar heeft het luisteren naar podcasts een duidelijke sprong gemaakt", stelt GfK. Volgens het bureau speelt daarbij ook de komst van de podcastabonnementsdienst Podimo een rol. Podimo haalde in mei 20 procent van de online-bezoeken van podcasts.

Een aantal van de populairste Nederlandse podcasts zijn sinds april alleen voor Podimo-abonnees te beluisteren.

Podimo
Lees ook:
Podimo gestart met Nederlandse abonneedienst voor podcasts

Populair onder jongeren

Podcasts worden vooral onder jongeren steeds populairder, blijkt uit de GfK-cijfers. Bijna de helft van de podcastluisteraars is jonger dan 35 jaar. In januari was dat nog maar 35 procent.

De jongeren luisteren relatief lang: 60 procent van hen luistert 10 minuten of langer, terwijl dat in de groep boven 35 jaar op ongeveer eenderde ligt. Van de Nederlandse podcastluisteraars luistert ongeveer de helft drie dagen of vaker in de maand naar een podcast.

Podimo
Lees ook:
Podimo neemt grootste podcastuitgever van Nederland over