Ga naar de inhoud
Data 100 miljoen bankklanten

Ex-medewerkster Amazon veroordeeld voor grote hack

Beeld ter illustratie Beeld © Getty

Een ex-medewerkster van Amazon is schuldig bevonden aan een grote hack waarbij ze gegevens van ruim 100 miljoen bankklanten stal.

De 36-jarige Paige Thompson zocht naar niet goed geconfigureerde accounts van klanten van Amazon en kreeg zo toegang tot meer dan dertig accounts. Daaronder was het account van Capital One, een van de grootste banken van de VS. Ze wist daarmee de persoonlijke informatie van meer dan 100 miljoen rekeninghouders te stelen.

Capital One maakte het datalek in 2019 bekend. De hack kostte de bank veel geld. Capital One betaalde aan toezichthouders een boete van ruim 80 miljoen dollar. Ook schikte de bank rechtszaken aangespannen door klanten voor in totaal 190 miljoen dollar.

Crypto's minen

Thompson stal niet alleen gegevens, maar gebruikte de servers van Amazon ook om cryptomunten voor eigen gewin te genereren.

Hacker
Lees ook
Hacker stal data van 100 miljoen Amerikaanse bankklanten

Opscheppen

Op meerdere internetfora schepte Thompson op over haar daden. Ook in sms'jes deed ze dat. Die berichten werden allemaal getoond tijdens de rechtszaak.

Hoe lang Thompson de cel in moet, is nog niet duidelijk. Nu een jury haar schuldig heeft bevonden, beslist een rechter over de straf. Thompson kan worden veroordeeld tot maximaal twintig jaar gevangenisstraf.

'Amazon
Lees ook:
'Amazon beveiligde gegevens van klanten onvoldoende'
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl