Sociale media

TikTok gaat jongeren vaker waarschuwen bij langdurig gebruik van de app

09 juni 2022 13:17
TikTok Beeld © Getty

TikTok gaat jonge gebruikers extra waarschuwingen sturen als ze de app langdurig gebruiken. Dat is onderdeel van een aantal nieuwe manieren waarmee TikTok overmatig gebruik wil tegengaan.

Alle TikTok-gebruikers van tussen 13 en 17 jaar krijgen een waarschuwing als ze op één dag meer dan 100 minuten in de app actief zijn geweest. "We herinneren hen dan de volgende keer dat ze de app openen aan onze tools voor schermtijdlimieten", zegt Jordan Furlong, manager voor digitaal welzijn bij TikTok. 

TikTok kondigde vandaag meer opties rond het beperken van de schermtijd van gebruikers aan. Zo kunnen ze op een nieuw dashboard precies zien hoe lang ze in de app doorbrengen. Ze krijgen bijvoorbeeld inzicht in hoe vaak per dag ze TikTok openen en hoeveel tijd ze in de app doorbrengen.

Gebruikers kunnen voortaan ook instellen hoelang ze TikTok maximaal willen gebruiken per keer dat ze app openen. Tot nu toe was er alleen een dagelijkse limiet in te stellen. De nieuwe opties worden de komende weken naar alle gebruikers uitgerold.

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook:

Ophef om Instagram: 'Het lijkt TikTok wel!'

Onderzoek

TikTok ligt onder vuur vanwege de mogelijke schadelijke gevolgen van overmatig gebruik door kinderen en jongeren. In maart begonnen openbare aanklagers uit acht Amerikaanse staten hierom een onderzoek, dat zich onder meer richt op de technologie die het bedrijf toepast om jongeren langer aan het telefoonscherm gekluisterd te houden. 

"Nu kinderen worstelen met problemen als angsten, sociale druk en depressie, kunnen we niet toestaan dat socialmediabedrijven hun fysieke gezondheid en geestelijke welzijn verder schaden", stelde een van de aanklagers. Het onderzoek moet uitwijzen of functies van TikTok zodanig zijn ontworpen dat ze fysieke of geestelijke problemen veroorzaken of versterken.

"We moedigen mensen aan om bewuster na te denken over het vormen van positieve digitale gewoonten", aldus TikTok-manager Jordan Furlong.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

TikTok lanceert ook een abonnement

Volg Bright op TikTok voor onze uitpakvideo's van gadgets.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van