Ga naar de inhoud
Overname Twitter

Elon Musk krijgt toegang tot 'brandslang' Twitter-data

Elon Musk is de grootste aandeelhouder van Twitter Beeld © Getty

Techmiljardair Elon Musk krijgt toegang tot alle interne data over dagelijkse tweets. Twitter reageert hiermee op herhaaldelijke opmerkingen van Musk dat hij de overname afblaast als hij de data niet mag inzien.

Het gaat om de zogenoemde 'brandslang', informatie over de meer dan 500 miljoen tweets die dagelijks geplaatst worden, schrijft The Washington Post. De krant sprak met een anonieme betrokkene over de deal.

Musk legde zijn beoogde overname van 44 miljard dollar enkele weken geleden stil omdat hij de publieke informatie over het aantal nepaccounts op het platform niet zou vertrouwen. Twitter zegt dat minder dan 5 procent van zijn gebruikers uit 'bots' bestaan, accounts die niet aan echte mensen toebehoren.

Toen Musk de deal met Twitter afgelopen maand tekende, zag hij nog af van het recht om zich te verdiepen in de boeken van het bedrijf. Daar kwam hij dus enkele weken geleden op terug, al zien sommige critici zijn besluit vooral als een manier om onder de deal uit te komen. 

Musk
Dreigement
Musk dreigt overname Twitter af te blazen: 'Afspraken geschonden'

Boete bij terugtrekken

Mocht Musk zich terugtrekken zonder een geldige reden zoals genoemd in het getekende contract, dan moet hij een miljard dollar aan boete betalen. Onder geldige redenen vallen onder andere misleiding en een enorme keldering van de beurswaarde. Sinds de uitspraken van Musk over het pauzeren van de deal is het aandeel Twitter flink gezakt. 

Ook het aandeel van Musks autofabrikant Tesla is de afgelopen tijd onderuit gegaan, net zoals dat van verschillende andere techbedrijven. Musk verbond in eerste instantie een lening voor de Twitter-overname aan de waarde van dit aandeel.

Veel bedrijven hebben al toegang tot Twitter-data

Momenteel hebben enkele tientallen organisaties toegang tot de 'brandslang'. Zij gebruiken de informatie over tweets en gebruikers om conversaties op Twitter te analyseren.

Volgens The Washington Post zijn de bedrijfsleiders van het sociale mediaplatform skeptisch dat Musk daadwerkelijk iets aan deze informatie heeft. Andere bedrijven gebruiken de data immers al jaren.

Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter