Verslaving aan sociale media

Facebook-moederbedrijf aangeklaagd om 'verslavende algoritmes'

08 juni 2022 16:42 Aangepast: 08 juni 2022 16:46
Beeld © Getty

Tegen Facebook-moederbedrijf Meta zijn in de VS acht nieuwe rechtszaken aangespannen. Daarin wordt het bedrijf ervan beschuldigd met zijn algoritmes bewust kwetsbare jongeren verslaafd aan zijn platforms te hebben gemaakt.

Overmatig gebruik van Facebook en Instagram heeft volgens de aanklagers geleid tot onder andere zelfmoorden, of pogingen daartoe, eetstoornissen en slapeloosheid. De rechtszaken zijn aangespannen in acht Amerikaanse staten, meldt Bloomberg.

Het socialmediabedrijf heeft volgens een van de betrokken advocaten, Andy Birchfield, op een 'agressieve' manier 'verslaafde adolescenten' misbruikt voor het maken van winst. Die bewering komt overeen met de uitspraken van ex-Facebook-medewerker Frances Haugen vorig jaar. Volgens Haugen verkoos Facebook keer op keer 'winst boven de veiligheid van gebruikers'. Het bedrijf zou onvoldoende hebben gedaan om schade aan de geestelijke gezondheid van jonge gebruikers te voorkomen.

Meta heeft volgens Bloomberg nog niet op de nieuwe rechtszaken gereageerd. Eerder dit jaar werden zowel Meta als Snapchat-moederbedrijf Snap aangeklaagd door ouders van wie de kinderen zelfmoord hadden gepleegd. In 2019 uitten experts al kritiek op de zelfmoordpreventie door Facebook.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Instagram slecht voor tieners' volgens intern rapport Facebook

Schadevergoeding geëist

In april zei Meta nog dat het tools heeft verbeterd waarmee ouders kunnen bijhouden wat hun kinderen op zijn platforms doen. Ook stuurt het tieners vaker een herinnering om een pauze van sociale media in te lassen.

Een van de nieuwe zaken is ingediend door een 22-jarige vrouw die zegt dat ze als puber verslaafd raakte aan Facebook en Instagram en dat die verslaving ertoe leidde dat ze een zelfmoordpoging deed. Net als andere gebruikers eist de vrouw een schadevergoeding van Meta als compensatie voor 'geestelijk lijden, verlies van levensvreugde en de kosten van ziekenhuisopname en medische behandelingen'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw privacybeleid Facebook en Instagram: 'Begrijpelijker gemaakt'

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van