Ga naar de inhoud
Apple-event WWDC

'Apple-bril krijgt VR-versie van FaceTime'

Een concept van hoe de bril eruit zou kunnen zien Beeld © AntoniaDeRosa

Apple ontwikkelt voor zijn eerste mixed reality-bril meerdere eigen apps voor virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Daaronder is een VR-versie van FaceTime, die het gezicht van een persoon scant om bewegingen in een Memoji na te bootsen. De Apple-bril zou onder andere gebaren kunnen herkennen.

Dat meldt Bloomberg-journalist Mark Gurman. Naast de VR-versie van FaceTime zou Apple ook komen met speciale versies van Maps, Notes en Calendar voor realityOS, zijn nieuwe besturingssysteem voor virtual reality en augmented reality. Ook werkt Apple aan een manier waarop de aanstaande Apple-headset het scherm van een Mac kan weergeven in 3D.

Bril nog niet op Apple-event

Apple werkt al jaren aan een eigen headset voor mixed reality, maar waarschijnlijk toont het bedrijf de bril vanavond nog niet tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC. Maar ook zonder het apparaat of realityOS te laten zien kan het bedrijf tijdens WWDC appmakers al nieuwe mogelijkheden tonen voor VR- en AR-ervaringen.

Volgens Gurman komt Apple onder andere met een nieuwe versie SwiftUI voor het bouwen van AR- en VR-apps. Ook bestaande Apple-systemen en ontwikkelframeworks krijgen allerlei vernieuwingen rond VR en AR.

Nieuwe
Luister ook
Nieuwe MacBook of slimme bril: waar komt Apple vanavond mee op WWDC?

Gebaren en Siri

Apple wil dat apps voor de bril onder andere lichaamsbewegingen, handbewegingen en gebaren kunnen volgen. Daardoor zou de headset hands-free te bedienen zijn. Ook krijgen apps van derden toegang tot een virtueel toetsenbord en spraakassistent Siri.

Appmakers krijgen volgens Gurman ook een nieuwe ontwikkelomgeving voor de Mac, zodat ze zowel de headset als hun apps kunnen simuleren. Daarmee kunnen ze al aan hun AR- en VR-apps werken zonder dat ze de Apple-bril zelf in bezit hebben.

Toont
Lees ook:
Toont Apple een slimme bril of een nieuwe chip?

Hollywood-entertainment 

Apple ontwikkelt ook 3D-versies van allerlei content, waaronder speciale ervaringen rond Apple TV+series en de workouts van de dienst Fitness+, aldus Gurman. Daarvoor zou Apple ook samenwerken met Hollywood-regisseurs, schrijft The New York Times. Jon Favreau, bekend van Marvel-films en Star Wars-serie The Mandalorian, is een van de betrokken regisseurs. Hij zou voor Apple werken aan een AR-ervaring op basis van Prehistoric Planet, de serie rond dinosauriërs op Apple TV+.

Volgens de bronnen van zowel Bloomberg als The New York Times komt de Apple-headset pas in 2023 op de markt. De introductie zou onder andere zijn uitgesteld omdat de accuduur van de bril nog te beperkt is. Eerder dit jaar lekte al uit dat een prototype van de headset te heet zou worden.

Apple
Lees ook:
Apple legt handelsmerk RealityOS vast: software voor slimme brillen

Nieuwe MacBook Air

Tijdens WWDC kan Apple wel een ander nieuw product presenteren: een nieuwe MacBook Air met een ontwerp dat lijkt op de recente MacBook Pro's en in meerdere nieuwe kleuren. De nieuwe MacBook Air zou een 13 inch scherm krijgen, twee usb-c-poorten, een MagSafe-laadpoort en Touch ID. Mogelijk wordt die aankondiging uitgesteld doordat Apple-leveranciers last hebben van de coronamaatregelen in Chinese steden.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook