Ga naar de inhoud
Data wissen of niet?

Klacht voor geheime diensten na opslaan data miljoenen burgers

Beeld © ANP

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom dient een formele klacht in bij de toezichthouder van de geheime diensten AIVD en MIVD. Die diensten slaan de gegevens van burgers op die ze verzamelen tijdens onderzoek naar mogelijk verdacht personen. En dat is een inbreuk op de privacy van burgers. 

De manier waarop de geheime diensten omgaan met grote hoeveelheden gegevens is niet in lijn met de wet. Die conclusie trok toezichthouder CTIVD anderhalf jaar geleden zelf ook al.

Via de Afdeling Klachtenbehandeling wil Bits of Freedom afdwingen dat die data alsnog gewist worden.

'Geheime
Lees meer
'Geheime diensten handelen nog steeds in strijd met grondrechten'

Relevant of niet relevant

De AIVD en MIVD kunnen data verzamelen, bijvoorbeeld via de hackbevoegdheid als onderdeel van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). De wet die door critici ook wel de sleepwet wordt genoemd. Na het verzamelen van data moeten de diensten beoordelen of die gegevens relevant zijn voor hun onderzoek. De grote hoeveelheden data - bulkdatasets - mogen 1,5 jaar bewaard worden en moeten daarna worden gewist. Tenzij de gegevens als relevant worden gezien. 

Om die data toch op te kunnen slaan stellen de geheime diensten dat zo’n hele set relevant is voor onderzoek. En daar wil Bits of Freedom een einde aan maken. 

"Als 98 procent van de data niet relevant is en maar 2 procent wel en je gaat dat integraal beoordelen, dan gaat er iets mis. Dan bewaar je dus 98 procent. En dat is geen goed idee", zegt een woordvoerder. 

AIVD
Lees meer
AIVD en MIVD houden zich niet aan regels sleepwet

'Falend systeem'

Ondanks dat de CTIVD al concludeerde dat het impact heeft op de grondrechten van burgers, leidde dat niet tot een beleidswijziging zegt de woordvoerder. 

"In dit falende systeem is het zo dat de Afdeling Toezicht zelf bepaalt wat het onderzoekt, maar vervolgens niet kan doorpakken. De afdeling Klachtenbehandeling heeft die bevoegdheid wel. Maar dat kan pas worden ingezet als er een klacht is ingediend."

Naast het wissen van de gegevens van burgers hoopt Bits of Freedom ook dat de afdeling Klachten gaat afdwingen dat er ook een beleidswijziging plaatsvindt. De CTIVD verwacht binnen drie weken de conclusie te publiceren. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief