Ga naar de inhoud
Speellimieten nodig

Onlinegokkers nauwelijks beschermd: 'Afspraken nodig over controle'

Online gokken is nu ook in Nederland legaal. Beeld © ANP Foto

Mensen die meedoen aan onlinekansspelen moeten beter beschermd kunnen worden tegen verslaving en risicovol speelgedrag. Maar daar zijn 'branchebrede' afspraken over probleemspelers voor nodig en uniforme speellimieten voor alle spelers.

Dat zegt de Nederlandse Loterij in een reactie op berichtgeving van het journalistieke onderzoeksplatform Pointer. Dat kwam vandaag met een onderzoek waaruit blijkt dat gokwebsites als TOTO, Kansino en Betcity ernstig tekortschieten met hun wettelijke gokbescherming.

Kansspelverslaving voorkomen

Consumenten mogen sinds 1 oktober vorig jaar legaal onlinegokken op websites. Maar gokbedrijven moeten er wel voor zorgen dat spelers niet verslaafd raken, bijvoorbeeld door in de gaten te houden hoe vaak en hoeveel geld iemand stort.

De Nederlandse Loterij is onder meer het bedrijf achter TOTO Casino. Volgens Pointer doet de organisatie te weinig om kansspelverslaving te voorkomen. Pointer ontdekte dat een speler bij staatsdeelneming Toto in korte tijd 15.000 euro kon vergokken. Diezelfde speler verloor eerder bij Betcity ook al ruim 40.000 euro zonder dat er werd ingegrepen.

Online
Lees meer
Online gokken legaal: dit wordt er gedaan tegen gokverslaving

Risicovol spelen

De Nederlandse Loterij zegt te letten op 'risicovol speelgedrag' en 'doet interventies als het dreigt mis te gaan', staat in een verklaring. Het bedrijf legt uit dat spelers nu zelf limieten kunnen instellen. "Het spelen met hoge bedragen zegt niet direct iets over risicovol spelen. Wij kunnen niet in de portemonnee van de speler kijken." Bij een groot verlies of hoge inzet krijgt de speler een bericht via het account, waarin diegene wordt gewezen op het speelgedrag.

Bij signalen van 'controleverlies' wordt telefonisch contact opgenomen met als doel de speler en het speelgedrag te veranderen. "We sluiten niet direct een account, maar willen de speler in beeld houden om juist iets te kunnen doen aan speelgedrag. Het direct sluiten van accounts leidt dergelijke spelers naar andere aanbieders, waardoor risico’s alleen maar groter worden", zo klinkt het.

Online
Lees meer
Online gokken straks ook legaal in Nederland – maar dat kon toch allang?

Maximum aan limieten

Eind april schreef minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming dat hij wil onderzoeken of limieten over 'alle aanbieders heen' kunnen gelden en of er een maximum aan de bestaande limieten kan worden gesteld. 

Wel vreest hij dat te strenge limieten ertoe leiden dat spelers naar andere aanbieders gaan of uitwijken naar het illegale circuit. In de zomer wil hij onderzoek ernaar afronden en vervolgens laten weten hoe hij speellimieten effectiever gaat inzetten.

Bekijk ook - Onlinegokken wordt legaal: dit zijn de voorwaarden

01:14
Tien bedrijven hebben goedkeuring gekregen en moeten aan strenge voorwaarden voldoen om het risico op gokverslaving zoveel mogelijk te beperken.