Ga naar de inhoud
Al weken gevangen in de fabriek

'Opstand in fabriek Apple-leverancier in China vanwege strenge coronamaatregelen'

Archiefbeeld: fabrieksmedewerkers van een Apple-leverancier in China Beeld © Bloomberg/Getty

Arbeiders van Quanta Computer, een grote leverancier van Apple, beginnen in opstand te komen tegen de strenge coronamaatregelen in China. Honderden arbeiders van de fabriek in Shanghai zijn slaags geraakt met bewakers.

Dat meldt Bloomberg op basis van ingewijden die anoniem willen blijven vanwege angst voor represailles van de Chinese autoriteiten.

De arbeiders zitten al bijna twee maanden gevangen in een vergrendelde fabriek vanwege het strikte coronabeleid in de Chinese miljoenenstad en eisen meer vrijheid. Afgelopen weekend werden mediaberichten gedeeld op sociale media over een grote groep die een slaapzaal bestormde waar de Taiwanese managers van Quanta woonden, na een geschil over de langdurige afsluiting en loonbetalingen.

'Gefrustreerd en moe'

De incidenten onderstrepen de grote gevolgen van de lockdown die sinds maart het leven van de 25 miljoen inwoners van Shanghai op zijn kop heeft gezet. "Mensen raken gefrustreerd en moe van deze controles", zei een van de arbeiders tegen Bloomberg. "Dat is onvermijdelijk, vooral als er geen tijdlijn is waarop dit allemaal zal eindigen."

Werknemers
Lees ook:
Werknemers Chinese techfabriek ontsnappen van terrein in lockdown

Onrust

Quanta en Apple wilden niet reageren op de berichten over de opstand van arbeiders. In april verklaarde Quanta in een bij de Taiwanese beurs ingediend document dat het de productie op zijn locatie in Shanghai stopzette en maatregelen nam in overeenstemming met de voorschriften van de lokale overheid om zijn personeel te beschermen.

Het is onduidelijk hoe wijdverbreid de fabrieksonrust in Shanghai op dit moment is, maar economen denken volgens Bloomberg het onwaarschijnlijk is dat de opstand bij Quanta een geïsoleerd incident is.

'Productie
Lees ook
'Productie nieuwe iPhone loopt vertraging op'

Gedwongen wonen op fabrieksterrein

De meeste fabrieken in en rond Shanghai zijn sinds eind maart in een "gesloten bubbel" gegaan, een mechanisme dat door de Chinese regering wordt geprezen als de meest effectieve manier om de verspreiding van het coronavirus in te dammen en tegelijkertijd de fabrieken draaiende te houden. Het systeem dwingt arbeiders om op fabrieksterreinen te wonen en te slapen of in nabijgelegen accommodaties.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl