Coop d'Etat

Google: 'Russische hackers achter Brexit-lek'

25 mei 2022 19:20 Aangepast: 25 mei 2022 19:24
Beeld ter illustratie Beeld © Getty

Russische hackers zouden achter een lek van mogelijke privé e-mails van pro-Brexit-campagnevoerders zitten. Dat zegt een cyberveiligheidsonderzoeker van Google.

Het gaat om een nieuwe website onder de naam 'Very English Coop d'Etat', waarop e-mails zijn geplaatst van het voormalig hoofd van de Britse inlichtingendienst Richard Dearlove, en verscheidene andere mensen die campagne voerden voor Brexit, schrijft Reuters. Het Britse referendum rond de vraag of het land de Europese Unie wilde verlaten vond in 2016 plaats.

Volgens de site zouden deze Brexit-voorstanders stiekem de touwtjes in het Verenigd Koninkrijk in handen hebben. Zo zou Dearlove zich hebben ingezet om de voormalige premier van het Verenigd Koninkrijk, Theresa May, uit haar ambt te laten zetten. May was geen voorstander van een harde Brexit, terwijl haar opvolger Boris Johnson dat wel was.

Verder stond er weinig informatie op de site, naast veel e-mails van een Protonmail-account.

Miniatuurvoorbeeld
Diefstal

Hackers Twitter-account Beeple maken vier ton buit

'Duidelijk banden met Rusland'

Het is niet duidelijk of de e-mails echt zijn, maar Dearlove zegt zich "bewust" te zijn van "een actie tegen een Protonaccount waarop emails van en naar mij stonden". ProtonMail heeft een reputatie als veilige en privacyminnende emaildienst.

Het hoofd van de cybersecuritygroep van Google, Shane Huntley, zegt dat de groep achter de Coop d'Etat-site duidelijk banden heeft met Cold River, een hackgroep uit Rusland. Er zou 'technisch bewijs' gevonden zijn. Of de beweringen van Google kloppen, is tot nog toe niet geverifieerd.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van