China

Ook Canada weert Huawei nu uit zijn 5G-netwerk

20 mei 2022 21:21 Aangepast: 20 mei 2022 21:59
Huawei op een beurs in Shanghai. Beeld © Getty Images

Ook Canada gaat het Chinese Huawei de toegang tot zijn 5G-netwerk ontzeggen. Het land was het laatste lid van het zogenoemde Five Eyes-surveillancebondgenootschap dat Huawei nog toeliet.

Telecombedrijven die materiaal van Huawei en het eveneens Chinese ZTE al in hun systemen hebben geplaatst, moeten dat vóór juli 2024 hebben vervangen, schrijft Bloomberg. Ook 4G-apparatuur moet er uit, maar daarvoor staat een deadline van eind 2027. De twee bedrijven zouden een gevaar voor de staatsveiligheid vormen, aldus de Canadese minister van Industrie, François-Philippe Champagne donderdag.

Canada is het vijfde en laatste lid van de zogenoemde Five Eyes dat het gebruik van Huawei-technologie op het 5G-netwerk inperkt. De Five Eyes beslaan vijf Angelsaksische landen, namelijk Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, die samen inlichtingen uitwisselen. In Nederland wordt Huawei sinds vorig jaar uit de telecomnetwerken geweerd.

De landen maken zich zorgen om Chinese wetgeving, die bedrijven er mogelijk toe zou verplichten om mee te werken aan onderzoeken van de nationale inlichtingendienst. Een bedrijf zoals Huawei zou het gedrag van Canadese internetgebruikers kunnen aftappen en analyseren.

Miniatuurvoorbeeld
Rechtszaak

Huawei klaagt Zweden aan om verbod 5G-apparatuur

'Teleurgesteld' door beslissing

Maar Canada hield de beslissing lang af uit vrees voor represailles en verdere verzuring van de relatie met China. De knoop is nu doorgehakt, drie jaar na de start van een onderzoek naar Huawei.

Alykhan Velshi, het hoofd van Huawei Canada, zegt tegen de Canadese nieuwzender CBC dat hij 'teleurgesteld maar niet verbaasd' is door de beslissing. Er zou geen bewijs zijn voor de claim dat Huawei een veiligheidsrisico is. 

Zijn tak van het bedrijf zou zich al sinds 2018 vooral richten op de verkoop van consumentenhardware, uit angst voor precies deze beslissing. Er werken in Canada zo'n 1.500 Huawei-medewerkers.  

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van