Ga naar de inhoud
Apple Vision

Apple-bril is bijna klaar: 'Al getoond aan raad van bestuur'

Een concept van hoe de bril eruit zou kunnen zien Beeld © AntoniaDeRosa

Managers bij Apple hebben de slimme bril waar het bedrijf al jaren aan werkt onlangs gedemonstreerd aan de raad van bestuur. Dat duidt erop dat Apple de bril binnenkort aan de buitenwereld zou willen presenteren.

Dat zeggen bronnen van Bloomberg. De ontwikkeling van de bril zou zich in een laat stadium bevinden. Dat laatste tijd heeft Apple 'vooruitgang' in de ontwikkeling van de headset geboekt, waardoor het nieuwe product mogelijk binnenkort kan worden gepresenteerd.

Het Apple-bestuur krijgt meestal als eerste groep buiten de directe medewerkers toekomstige producten voor de onthulling te zien. 

VR en AR

De headset biedt een combinatie van virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Bij AR zien gebruikers beelden over de werkelijkheid, bij VR zien ze een volledig virtuele omgeving. De headset krijgt volgens Bloomberg 'geavanceerde chips', die vergelijkbaar zouden zijn met de nieuwste chips in Macs, en schermpjes met een 'ultra-hoge resolutie'.

Hoewel het eerste model zowel VR als AR zal bieden, werkt het bedrijf ook aan een stand-alone AR-bril, maar dat model wordt volgens Bloomberg pas 'later dit decennium uitgebracht'.

2000 dollar

De bril moet gaan werken met Apples nieuwe besturingssysteem realityOS. In broncodes van Apple zijn eerder dit jaar al verwijzingen naar realityOS gevonden. Apple heeft volgens Bloomberg al AR-versies van meerdere van zijn eigen iPhone-apps gemaakt. De bril krijgt ook apps om beelden te streamen en te videovergaderen.

De eerste versie van de Apple-bril, die volgens geruchten Apple Vision gaat heten, zou een prijs van meer dan 2000 dollar krijgen. Apple werkt al sinds 2015 aan de headset.

Eerste
Lees ook
Eerste indruk: de AR-bril van Snapchat die niet te koop is

Concurrentie

Meer grote techbedrijven ontwikkelen brillen voor augmented reality. Snapchat heeft al zo'n AR-bril, maar die is nog alleen bedoeld voor appbouwers. Microsoft heeft voor bedrijven zijn HoloLens-bril en ook de Google Glass is momenteel alleen voor zakelijk gebruik bedoeld. Facebook-moederbedrijf ontwikkelt een AR-bril voor consumenten die in 2024 op de markt zou komen.

Mogelijk geeft Apple tijdens het jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC in juni al een voorproefje van de bril. Volgens Bloomberg staat een release voor consumenten gepland in 2023.

'Apple-bril
Lees ook:
'Apple-bril gaat Apple Vision heten, wordt duurder dan 2000 dollar'

Waarom Apple met een slimme bril komt

09:30