Ga naar de inhoud
Postdrones

Honderden drones gaan post brengen naar Britten op afgelegen plekken

Het Britse postbedrijf Royal gaat met drones poststukken en pakketten afleveren op afgelegen locaties, waaronder de noordelijke eilanden. De postdrones moeten op vijftig routes gaan vliegen. Uiteindelijk wil het bedrijf honderden drones inzetten.

De drones zorgen ervoor dat mensen die in afgelegen regio's wonen sneller hun post kunnen ontvangen en versturen, zegt Royal Mail. Ook kunnen de drones de betrouwbaarheid van postdiensten verbeteren en de CO2-uitstoot verminderen.

De autonoom vliegende drones vervangen het vervoer van poststukken per veerboot, vliegtuig en vrachtwagen. Royal Mail verwacht dat de drones minder last hebben van slecht weer. "Ze kunnen ook in de mist vliegen en het vervoer is niet afhankelijk van getijden", zegt Chris Paxton, hoofd van de drone-proeven bij Royal Mail, tegen de BBC.

De postdrones gaan vliegen naar onder andere de Scilly-eilanden, de Shetland-eilanden, de Orkney-eilanden en de Hebriden. In 2025 wil Royal Mail 200 drones in de lucht hebben en dat moeten er later meer dan 500 worden, die alle uithoeken van het Verenigd Koninkrijk kunnen bedienen.

Postbodes blijven nodig

De gebruikte drones van het bedrijf Windracers kunnen 100 kg vervoeren en hebben een actieradius van duizend kilometer. Ze vliegen op brandstof en ondersteunen ook bio-ethanol en synthetische brandstoffen. Drones gaan twee dagelijkse retourvluchten tussen de eilanden vliegen.

Medewerkers kunnen op afstand de besturing overnemen als dat nodig is. De drones landen op vaste locaties, waarna postbodes de poststukken en pakjes aan huis bezorgen.  

De Britse luchtvaartautoriteiten moeten nog wel toestemming geven voor de postdrones. "We zijn vastbesloten om met hen samen te werken om dit mogelijk te maken. We zijn ervan overtuigd dat het ons gaat lukken," aldus Paxton. 

ANWB
Lees ook:
ANWB wil bloed en medicijnen vervoeren met drones: 'Veiliger dan per auto'

Nederlandse medicijndrones

In Nederland worden er ook drones voor goederenvervoer getest. Zo wil de ANWB met drones bloed en medicijnen vervoeren tussen ziekenhuizen. Dat zou uiteindelijk veiliger en sneller moeten zijn dan vervoer over de weg.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.