Internet

CDA: steek Europees geld in gratis internet voor minima

11 mei 2022 08:16 Aangepast: 11 mei 2022 08:20

Het CDA wil dat een deel van het geld uit het Europese herstelfonds wordt gebruikt om mensen met een laag inkomen gratis internet te geven. De partij vreest dat de verschillen tussen bevolkingsgroepen groter worden door de digitalisering van de samenleving.

CDA-kamerlid Inge van Dijk opperde dit in een debat over de Europese miljarden en de Nederlandse plannen hiervoor. Ze wijst op de Verenigde Staten, waar de regering een groot programma is gestart voor goedkoper internet voor lagere inkomens. Van Dijk noemt toegang tot het internet een 'belangrijke basisvoorziening om mensen mee te laten doen'.

Ze vraagt minister Sigrid Kaag van Financiën zich hard te maken in Europa voor gratis internet voor mensen met een kleine portemonnee. Maar op vragen van PvdA'er Henk Nijboer zei Van Dijk dat ze ook zou willen dat Nederland zo'n voorstel in zijn eigen plannen opneemt.

Het CDA vreest dat de Nederlandse plannen op het gebied van digitalisering 'zonder dat we de basis op orde hebben' de verschillen niet kleiner maakt, maar juist vergroot. Zowel Ziggo als KPN maakten onlangs nieuwe prijsverhogingen van internetabonnementen bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ziggo verhoogt weer prijzen van internet: 'Helaas onvermijdelijk'

Arme Amerikanen krijgen gratis internet

Het voorbeeld van Amerika waar het CDA naar verwijst is het plan om tientallen miljoenen Amerikanen met lagere inkomens te voorzien van gratis of veel goedkoper internet. President Joe Biden kondigde deze week aan dat twintig grote internetproviders hieraan zullen meewerken. In totaal komen zo'n 48 miljoen Amerikaanse huishoudens in aanmerking voor het programma. Bijna 12 miljoen huishoudens hebben zich er al voor ingeschreven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KPN verhoogt prijzen internet: 'Maar we volgen de inflatie niet'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van