Ga naar de inhoud
130 GB aan bestanden gestolen

Honderdduizenden bestanden Gelderse gemeenten aangeboden op dark web

Beeld ter illustratie Beeld © Getty

De Gelderse gemeenten Buren en Neder-Betuwe zijn getroffen door een aanval met ransomware. Criminelen hebben honderdduizenden bestanden buitgemaakt en te koop aangeboden op het dark web, het niet direct vindbare deel van internet.

De ransomware-aanval vond op 1 april plaats, meldt de gemeente Buren. Er is zo'n 130 gigabyte aan gegevens gestolen. "Van die 130 Gb hebben wij nu de helft in beeld. Dat zijn ruim 730.000 bestanden."

Na een eerste inventarisatie zeggen de gemeenten dat het gaat om 'gevoelige persoonsgegevens en vertrouwelijke informatie'. "We verwachten uiterlijk begin volgende week de volledige 130 Gb in beeld te hebben."

"We weten nu dat er inderdaad persoonlijke gegevens gestolen zijn en dat vinden we heel erg. We zetten man en macht in om te achterhalen om wat voor gegevens het precies gaat en van wie. We lopen alle bestanden na. Zo weten we van wie er belangrijke gegevens, zoals identiteitsgegevens, zijn gelekt", aldus burgemeester Josan Meijers van de gemeente Buren. 

Inwoners en medewerkers van wie persoonlijke gegevens zijn buitgemaakt, worden geïnformeerd. De gemeente Buren voert een aantal werkzaamheden voor Neder-Betuwe uit, waardoor ook die gemeente is getroffen.

Politie
Lees ook:
Politie Rotterdam haalt sites op dark web offline

Voorzichtig zijn

Inwoners van Buren en Neder-Betuwe krijgen het advies om voorzichtig te zijn als iemand contact opneemt en zich voordoet als bijvoorbeeld een medewerker van een bank.

Op criminele websites wordt veel gehandeld in gestolen persoonlijke gegevens. Criminelen kunnen met de gegevens proberen mensen op te lichten. Ze kunnen bijvoorbeeld mensen benaderen en zich voordoen als een bedrijf. Daarbij vertellen ze dan informatie over mogelijke slachtoffers die alleen dat bedrijf hoort te hebben, waardoor mensen er sneller in kunnen trappen.

'Grootste
Lees ook
'Grootste marktplaats op dark web' opgerold door Duitse politie
Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook