Ga naar de inhoud
Zorgen over Chinese telefoons

Kabinet overweegt aanpassen telecomwet om censuursoftware Xiaomi

Beeld © Getty

Het kabinet overweegt om de Telecommunicatiewet aan te passen om telefoonfabrikanten als Xiaomi te verhinderen censuursoftware toe te passen op smartphones.

Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is de censuursoftware die vorig jaar werd aangetroffen op Xiaomi-telefoons door Litouwse Nationale Cybersecurity Centrum.

De vondst leidde in EU-lidstaat Litouwen tot een negatief verkoopadvies voor telefoons van Xiaomi. Ook al is de software in Europa niet actief, bestaat volgens Litouwen het risico dat die op een later moment wordt geactiveerd. De software censureert dan woorden en zinnen als 'Free Tibet' en 'Verlangen naar onafhankelijkheid van Taiwan'. Die kwesties liggen gevoelig bij de Chinese regering.

Zorgen

Het kabinet "deelt de zorgen dat het daadwerkelijk toepassen van dergelijke software inbreuk kan maken op de grondrechten van gebruikers", schrijft minister Hoekstra. Daarom bekijkt het kabinet nu of de Telecommunicatiewet aangepast moet worden om het communicatiegeheim te verbreden naar "derden waaronder leveranciers van telefoons".

Minister:
Lees ook:
Minister: geen negatief koopadvies voor Xiaomi-telefoons in Nederland

Communicatiegeheim

Het communicatiegeheim geldt nu alleen voor aanbieders van openbare elektronische communicatienetwerken. Die mogen bijvoorbeeld niet zomaar telefoongesprekken van klanten afluisteren. De software wordt dus beschouwd als een inbreuk op dat geheim, omdat die automatisch meeleest met wat gebruikers typen, om ongewenste woorden en zinnen te schrappen.

Het communicatiegeheim is overigens al jaren een heikel punt voor wetsmakers op zowel landelijk als Europees niveau. De huidige wet is gemaakt voor de opkomst van internet en dus praktisch achterhaald. De verordening ePrivacy van de Europese Commissie moet wetten voor privacy en dus ook communicatiegeheim moderniseren.

Duitse
Lees ook:
Duitse IT-waakhond: 'Geen bewijs voor censuurfunctie Xiaomi-telefoons'

Die nieuwe verordening is echter nog in de maak, al werd de Europese Raad het onlangs wel eens over de inhoud van het nieuwste voorstel. Een uiteindelijke nieuwe verordening ePrivacy wordt hier weer toegepast in de Telecommunicatiewet.

Geen negatief koopadvies

Een negatief koopadvies voor Xiaomi-telefoons is in Nederland niet aan de orde, schreef de toenmalig minister van Economische Zaken in november al. De Duitse federale toezichthouder voor cyberveiligheid voerde eigen onderzoek uit naar de censuursoftware van Xiaomi, en trof daarbij 'geen bijzonderheden' aan.

Enorme
Lees ook:
Enorme groei in Rusland van dienst Lantern om censuur te omzeilen
Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook