Ga naar de inhoud
Brandstoflek

Test van nieuwe raket naar de maan voor de derde keer mislukt

De raket werd getest op het Kennedy Space Center in Florida. Beeld © ANP

Een belangrijke test van de nieuwe maanraket van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is voor de derde keer mislukt. Bij de test werd de raket volgeladen met brandstof, maar er ontstond een gevaarlijk lek.

Het was de derde poging die de NASA deed om de raket te vullen, een belangrijke test voor de nieuwe maanmissies van de organisatie. Van tevoren was het systeem geïnspecteerd op lekken, maar toch kwam er vloeibare waterstof vrij bij het vullen. Pure waterstof is zeer explosief.

Een vorige poging ging mis omdat medewerkers een belangrijk ventiel op het lanceerplatform per ongeluk niet open hadden gedraaid.

De NASA hoopt in juni om de nieuwe maanraket, die 98 meter hoog is, voor het eerst te lanceren, dan nog zonder astronauten aan boord. Bij die lancering moet een ruimtecapsule in een baan om de maan worden gebracht, en daarna terug naar de aarde.

In 2025 weer mensen op de maan

Of de mislukte testen roet in het eten gooien voor die missie, is nog niet duidelijk. De ruimtevaartorganisatie 'bekijkt welke stappen genomen moeten worden'.

In 2025 wil de NASA astronauten op de maan laten landen. Bij die missie zullen voor het eerst een vrouw en een persoon van kleur op het oppervlak van de maan worden gezet. Wie de astronauten zullen zijn, wordt deze zomer bekendgemaakt.

In totaal hebben er 12 mensen op de maan gelopen, allemaal Amerikanen. Dat gebeurde voor het laatst in 1972.

Startup
Lees ook:
Startup ontwikkelt maanbuggy: 'We willen Uber op de maan worden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore