Ruimtevaart

Europa schort ook missies met Rusland naar de maan op

14 april 2022 08:18 Aangepast: 14 april 2022 08:48
Beeld © NASA

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA stopt voorlopig de samenwerking met Rusland en schort drie geplande missies naar de maan op.

Vorige maand schortte ESA ook al een missie met Rusland op die een onbemande verkenner naar de planeet Mars moest brengen. De Russische oorlog in Oekraïne leidt volgens de Europese organisatie tot "fundamenteel veranderde omstandigheden".

De missies Luna 25, 26 en 27 die bedoeld waren om nieuwe apparatuur en technologie te testen zijn door de opgeschorte samenwerking van tafel. De oorlog maakt het volgens ESA "onmogelijk om de geplande maansamenwerking nog uit te voeren". Het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos, waar Europa deze zomer samen een missie mee zou uitvoeren, is volgens ESA al van de beslissing op de hoogte gesteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

NASA stuurt ruimtevaartuig naar planetoïde met 'waarde van 10 triljoen dollar'

ISS

Ruimtevaart was de laatste jaren een van de weinige gebieden waarop Rusland en westerse landen samenwerkten. Rusland, Europa, de Verenigde Staten, Canada en Japan beheren samen het internationale ruimtestation ISS.

Roscosmos liet eerder deze maand weten een einde te willen maken aan deze samenwerking zolang de westerse economische sancties tegen Rusland van kracht zijn.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van