Ga naar de inhoud
Elektrische fietsen

'Betere voorlichting over veiligheid nodig bij aankoop e-bike'

Elektrische fiets

Mensen die een e-bike kopen, moeten betere voorlichting krijgen over veilig fietsen. De Fietsersbond hoopt daarmee veel verkeersongelukken te voorkomen.

VeiligheidNL, een kenniscentrum voor letselpreventie, meldde vandaag een stijging van het aantal verkeersslachtoffers met zwaar letsel in de afgelopen tien jaar. Dat zou met name komen doordat steeds meer mensen op e-bikes fietsen. "Verdiepend onderzoek zal moeten uitwijzen hoeveel groter het verhoogde risico op letsel is", aldus VeiligheidNL-directeur Martijntje Bakker.

De Fietsersbond zegt dat er meer informatie en begeleiding moet komen bij de aanschaf van een elektrische fiets, zodat mensen er beter mee overweg kunnen. De bond wil verder dat er meer geld komt om wegen en fietspaden veiliger te maken.

'Drukte op fietspad'

Ook de ANWB maakt zich zorgen over ongevallen met fietsers. "Het probleem zit 'm vooral in de drukte op het fietspad, met racefietsen, bakfietsen, bezorgers en e-bikes", aldus een ANWB-woordvoerder. "Je moet iets doen aan de infrastructuur. Versteviging van de berm bijvoorbeeld of het weghalen van onhandige paaltjes. Dat zijn relatief eenvoudige maatregelen, die geen enorme bedragen kosten."

Nederlands
Lees ook:
Nederlands merk Mokumono onthult 'duurzame' e-bike

Pleidooi voor lagere maximumsnelheid

De Amsterdamse afdeling van de Fietsersbond pleit ook voor een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur op de fietspaden. E-bikes die harder gaan zouden naar de rijbaan moeten uitwijken, aldus de lokale afdeling maandag. "Met de smalle fietspaden die je hier hebt zijn snelle e-bikes nog gevaarlijker." Zover wil de landelijke Fietsersbond nog niet gaan. 

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl