Handel in de metaverse

Meta laat gebruikers VR-wereld virtuele voorwerpen verkopen

12 april 2022 12:27 Aangepast: 12 april 2022 12:28
Het bouwen van virtuele voorwerpen in Horizon Worlds. Beeld © Meta

Facebook-moederbedrijf Meta is een test begonnen waarbij bezoekers van zijn VR-wereld Horizon Worlds virtuele voorwerpen kunnen verkopen. Meta rekent een commissie van 25 procent van de omzet. Daarmee boort het bedrijf in de metaverse een nieuwe inkomstenstroom aan.

Horizon Worlds is een virtuele wereld die nu al te bezoeken is via de Quest VR-brillen van Meta en binnenkort ook naar smartphones en mogelijk naar spelcomputers komt. In februari lag het aantal gebruikers van Horizon Worlds al boven de 300.000. Nu gaat Meta "een handvol" bewoners van de virtuele wereld de mogelijkheid geven om virtuele voorwerpen en visuele effecten in de wereld te verkopen, zegt Meta tegenover The Verge.

Het gaat om zogenoemde 'creators': inwoners die de virtuele wereld zelf aankleden met eigen voorwerpen of zelfontworpen gebieden. Het idee is dat die makers bijvoorbeeld virtuele kleding gaan verkopen, of toegang tot VIP-secties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ashton Kutcher investeert in Nederlandse maker van metaverse-mode

Meta verdient dubbel aan Horizon Worlds

Meta heeft ook een fonds met 10 miljoen dollar, om de ontwikkeling van zulke voorwerpen en VIP-secties aan te sporen. Net als bij Facebook en Instagram is Meta bij Horizon Worlds ook vooral uitbater van het platform; voor de inhoud kijkt het bedrijf opnieuw naar gebruikers, vooral prominente gebruikers.

Meta pakt dan weer een deel van de inkomsten: 25 procent van elke verkoop in Horizon Worlds als commissie. Er is wel een addertje: er zijn ook nog platformkosten. Op Quest VR moet al 30 procent worden afgedragen aan Meta, daarna gaat van de overgebleven 70 procent nog eens 25 procent naar Meta. Die 30 procent wordt straks dus geheven door andere platforms, zoals die van Apple en Google – maar ook dan blijft Meta nog zijn eigen 25 procent binnen Horizon Worlds heffen.

"Wij denken dat dat een vrij concurrerende heffing is in de markt", zegt Vivek Sharma van Meta. "We vinden dat andere platforms ook hun deel moeten kunnen krijgen." De uitspraken zijn opvallend, want Meta heeft regelmatig kritiek gehad op de 30 procent commissie die Apple in zijn App Store heft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opmars virtuele mode: wat draag jij straks in de metaverse?

Advertenties en bonussen

Momenteel is er nog weinig advertentie in Horizon Worlds, los van bijvoorbeeld een soort virtueel pretpark van fastfoodketen Wendy's. De nadruk ligt nu op het verdienen aan creators, maar Meta denkt advertenties in de toekomst te gaan verkennen. Ook wordt er gewerkt aan een bonusprogramma, waarbij makers met geld worden aangespoord om de Horizon World verder uit te bouwen.

Horizon Worlds is verre van de eerste virtuele wereld waaraan de bewoners kunnen meeverdiener. Populaire platforms als Roblox en Rec Room gingen Meta voor en de platforms hebben met tientallen miljoenen gebruikers en een omzet van honderden miljoenen vooralsnog een flinke voorsprong op Horizon Worlds.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

LEGO en Epic Games maken metaverse voor kinderen

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van