Fout in vouwfiets

Elektrische vouwfiets teruggeroepen: fiets kan doormidden breken

08 april 2022 13:49 Aangepast: 08 april 2022 14:08
Beeld © Javier (cib)

De Chinese fabrikant Fiido roept alle exemplaren van zijn elektrische vouwfiets, de Fiido X, wereldwijd terug. Het bedrijf waarschuwt dat een defect ervoor zorgt dat de fiets doormidden kan breken.

Het bedrijf uit Hong-Kong zegt dat het deze week voor het eerst door klanten werd gewaarschuwd dat het midden van de fiets, waar het vouwmechanisme zich bevindt, makkelijk zou breken. Na de melding zou het bedrijf 'zware tests' hebben uitgevoerd, waardoor het kon bevestigen dat het frame van de fiets defect is.

In een statement aan klanten zegt Fiido dat gebruikers meteen moeten stoppen met het gebruik van de fiets. Het bedrijf belooft dat het volgende week meer informatie zal vrijgeven over de aard van het probleem. Dan zullen gebruikers ook details krijgen over de terugroepactie en komt Fiido met een 'plan om gebruikers te beschermen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elektrische fiets kopen? Hier moet je op letten

Verborgen vouwmechanisme

De Fiido X werd vorige zomer aangekondigd. Hoewel de fiets op het eerste gezicht sterk leek op de Fiido D11 die in 2020 gelanceerd werd, waren er toch een paar belangrijke verschillen.

Zo zou de fiets uitgerust zijn met een elektrisch slot voor de accu, wat diefstallen moet voorkomen. Ook kwam de Fiido X met een koppelsensor die de prestaties van de fiets moest verbeteren. Dat zou vooral bij het starten en het beklimmen van heuvels een voordeel zijn.

De meest opvallende verandering was echter het scharnier, dat bij de Fiido X volledig verborgen is. Dat is een groot verschil met de meeste vouwfietsen. Het is juist dat verborgen scharnier dat nu voor problemen zorgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

E-bikes nu populairder in Nederland dan gewone fietsen

Niet meer beschikbaar

De Fiido X is inmiddels niet meer te vinden in de online winkel. Het bedrijf laat weten dat getroffen klanten gecompenseerd zullen worden. Volgens woordvoerders van het bedrijf zal daar op 12 april meer over bekend worden gemaakt.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van