Cyberoorlog

Microsoft: aanvallen Russische staatshackers tegengehouden

08 april 2022 09:32 Aangepast: 08 april 2022 09:34
Beeld ter illustratie Beeld © Getty

Microsoft zegt hackaanvallen van Russische militaire spionnen te hebben voorkomen. De staatshackers probeerden volgens het bedrijf in te breken bij Oekraïense instanties en media en bij Amerikaanse en Europese overheden en denktanks.

Microsoft zegt dat de hackpogingen het werk waren van de Russische hackersgroep Strontium, ook wel bekend als Fancy Bear of APT28. Die groep zou banden hebben met de Russische militaire inlichtingendienst GRU. Wie de exacte doelwitten waren van Strontium, heeft Microsoft niet bekendgemaakt. 

Volgens Microsoft probeerde Strontium 'voor de lange termijn toegang te krijgen tot systemen'. Doel was daarbij om "tactische ondersteuning te kunnen bieden aan de invasie van Oekraïne en gevoelige gegevens in handen te krijgen". Microsoft heeft de Oekraïense overheid van zijn bevindingen op de hoogte gebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FBI verijdelde grote aanval Russische staatshackers

De hackersgroep Strontium werd eerder verantwoordelijk gehouden voor aanvallen op campagneteams, adviseurs en belangengroepen die zich bezighielden met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Ook werden de Russische hackers in verband gebracht met een inbraak in computersystemen van de Amerikaanse Democratische Partij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gehackte data Russische instanties gelekt: honderdduizenden mails online

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van