Ga naar de inhoud
Strengere regels voor 'Big Tech'

'Online-platforms moeten meebetalen aan strenger EU-toezicht'

Margrethe Vestager Beeld © Anadolu/Getty

Grote online-platforms moeten de Europese Unie mogelijk jaarlijkse vergoedingen gaan betalen van maximaal 0,1 procent van hun nettowinst. Dat is nodig om de kosten van het toezicht op de naleving van nieuwe EU-regels te bekostigen.

De nieuwe vergoeding voor internetbedrijven staat in een document dat is gelekt aan persbureau Reuters. Het nieuwe voorstel vloeit voor uit de aanstaande regels voor techbedrijven, de Digital Services Act (DSA), waarover EU-lidstaten en wetgevers binnenkort waarschijnlijk een akkoord bereiken. 

Het zou voor het eerst zijn dat de Europese Commissie met een dergelijke heffing komt. Brussel zou dit zien als een nieuwe inkomstenbron, schrijft Reuters. EU-commissaris Margrethe Vestager verwacht volgens het persbureau dat dit de EU jaarlijks tussen 20 en 30 miljoen euro oplevert. 

De DSA moet de macht van de techreuzen inperken en consumenten beter beschermen. De regels gaan onder andere over het verwijderen van berichten met ongewenste of schadelijke inhoud en het bieden van inzicht in de werking van algoritmes. 

Om de nieuwe regels te handhaven zijn tientallen experts nodig. De Commissie wil met de jaarlijkse heffing de kosten verhalen op de techbedrijven, staat in het gelekte document. "De vergoeding zal niet hoger zijn dan 0,1 procent van de wereldwijde jaarlijkse nettowinst van de aanbieders van zeer grote online-platforms, of zeer grote zoekmachines."

Strengere
Lees ook
Strengere Europese techregels: dit verandert er voor jou als consument

Wikipedia hoeft niet te betalen

De vergoeding moet in verhouding staan tot het aantal gebruikers van een dienst. 'Zeer grote online-platforms' hebben volgens de DSA minstens 45 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Not-for-profit partijen worden vrijgesteld. Daardoor zou bijvoorbeeld Wikipedia de vergoeding niet hoeven te betalen. 

De lidstaten en wetgevers komen op 22 april bijeen voor de vierde onderhandelingsronde over de DSA. Verwacht dat het tot een definitieve deal komt. De Europese Commissie weigerde tegenover Reuters commentaar. Google reageerde al wel op het voorstel: "We ondersteunen toezichtvergoedingen die evenredig zijn, een gedetailleerde methodologie gebruiken en zich houden aan industriestandaarden."

Facebook
Lees ook
Facebook en Instagram blokkeerden tijdelijk hashtags Boetsja
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl